Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaznena prijava

Osumnjičene 'Pume' uskoro pred istražnim sucem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kriminalističko istraživanje nad sedmoricom bivših pripadnika HV-a osumnjičenih za ubojstvo petorice srpskih ratnih zarobljenika za vrijeme akcije ‘Maestral 2’ u BiH je pri završetku, izvijestilo je Ravnateljstvo policije.

U policiji kažu da će osumnjičeni, kojima se otkriva samo dob, ali ne i identitet, biti privedeni u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu uz kaznenu prijavu zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. Od izvora bliskog predistrazi u kojoj je sudjelovalo pet policijskih uprava i Vojna policija MORH-a doznaje se da su sva sedmorica osumnjičenih bivši časnici 7. gardijske brigade ‘Pume’ iz Varaždina, kojom je zapovijedao pokojni general Ivan Korade koji si je oduzeo život nakon što je lani u ožujku u krvavom pohodu ubio pet ljudi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šeks ekskluzivno u Dnevniku Nove TV 'Oprost od Beograda ne tražim, niti bih ga dao' Slika nije dostupna U pritvoru od 21. listopada Ukinut pritvor optuženim pripadnicima 'Puma'

>> Sedmorica bivših 'Puma' osumnjičena za ratni zločin

Sedmoricu osumnjičenih se tereti da su po njegovom nalogu 9. i 10. rujna 1995. u mjestima Mliništa i Halapići kod Glamoča za vrijeme vojne akcije ‘Maestral 2’ strijeljali zarobljene vojnike Republike Srpske Radoslava Lakića, Peru Vidovića, Petra Jotanovića, Dragoslava Mutića, Borislava Vukića i jednog nepoznatog muškarca. ‘Naime, nakon što su zarobljenici 10. rujna, prema zapovjedi zapovjednika postrojbe, razdvojeni u dvije skupine, prva je skupina strijeljana ispred zapovjedništva postrojbe u mjestu Halapići, dok je druga skupina odvezena u mjesto Mlinište, i tamo također strijeljana’, stoji u policijskom priopćenju.

Tijela četvorice ubijenih ekshumirana su 16. srpnja 1996. iz masovne grobnice Kamen kod Glamoča dok je mrtvo tijelo Radoslava Lakića razmijenjeno na graničnom prijelazu Stara Gradiška 4. kolovoza 1997. U DORH-u i policiji tvrde da je istraga tog zločina provedeno isključivo na inicijativu hrvatskih tijela kaznenog progona. Naslužbeno se doznaje da je prvoosumnjičeni bivši dozapovjednik ‘Puma’ brigadir Emil Crnčec koji je do nedavnog umirovljenja na vlastiti zahtjev bio zamjenik načelnika Operativne uprave Glavnog stožera HV-a. Prema pisanju medija, on je ovog ljeta trebao postati član hrvatske NATO delegacije u Bruxellesu.

Mediji su već ranije objavili svjedočenje pripadnika ‘Puma’ Josipa Bračuna iz srpskog zarobljeništva da je njegova postrojba kraj sela Lončari na glamočkom području zarobila petoricu srpskih vojnika, među kojima je bio i potpukovnik Prve srpske mješovite brigade vojske RS Radoslav Lakić. Bračun je posvjedočio da su srpski vojnici ruku vezanih na leđima kamionom odvezeni prema zapovjedništvu ‘Puma’ u Glamoču, gdje ih je čekao tadašnji brigadir Korade. Akciju ‘Maestral 2’ vodile su postrojbe Hrvatske vojske na temelju Splitskog sporazuma Tuđman-Izetbegović, odnosno Hrvatske i BiH od 22. srpnja 1995. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene