Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako doznajemo Vladimir Šeks je tijekom dana svojevoljno otišao u Državno odvjetništvo i očitovao se o optužbama članova Inicijative Mladih i Amnesty Internationala. Sve navode o odgovornosti za neprocesuiranje zločina odlučno odbacuje.


Šeks u zadnje vrijeme dane započinje čitanjem optužbi protiv sebe iz Domovinskog rata. Zadnji je Amnesty International, koji ga politički optužuje da je mogao spriječiti zločine u Slavoniji '91. Šeksa smeta politički kontekst optužbi.

Vezani članci Mario Jurič Istražitelji češljaju račune načelnika Murtera, pred kamere ne želi: Stanovnici podijeljenog mišljenja Ilustracija Ustavni sud BiH odlučio: Za nijekanje genocida u Srebrenici i do 5 godina zatvora

>> Ekskluzivno donosimo optužnicu protiv Šeksa

>> Ministar Bošnjaković u Dnevniku Nove TV

>> 'Imali smo spiskove od 1992., smatrali smo ih bezvrijednima'

'AI polazi od konteksta da je Hrvatska 1991. prouzročila rat između Hrvatske vojske i vojske hrvatskih Srba, u kojem su obje strane počinile masovne ratne zločine i teška kršenja međunarodnog prava', istaknuo je Šeks i poručio kako je žalosno da jedna ugledna međunarodna nevladina organizacija polazi od lažnog povijesnog konteksta.

Hrvatski sabor je JNA proglasio okupatorskom i zločinačkom vojskom, podsjeća Šeks. 'I organi te zločinačke vojske, njihovi vojni i tužilački organi pokreću protiv mene istragu... za kazneno djelo genocida i oružane pobune protiv SFRJ', dodao je Šeks, odgovarajući na optužnicu protiv njega napravljenu 1992. godine u Srbiji.

No, Jugoslavije više nema. Sada Zagreb i Beograd većinu takvih optužbi revidiraju. Beograd najavljuje oprost i povlačenje par stotina presuda protiv Hrvatskih državljana za oružanu pobunu protiv Begorada. Hrvatska je abolirala one koji su sudjelvoali u oružanoj pobuni na njezinom teritoriju.

'Nitko od hrvatskih branitelja ne želi biti aboliran, pomilovan, ili da mu bude oprošten kazneni progon od strane Srbije, zbog sudjelovanja u oružanoj pobuni protiv Jugoslavije. Domovinski rat nije oružana pobuna protiv SFRJ', poručio je Šeks. 'Od Beograda ne tražim nikakav oprost. Niti sam ga davao, niti bi ga tražio', rekao je na kraju Šeks.

Onima koji ga optužuju poručuje da prvo provjere faktografiju, jer za većinu tih optužbi ne može ga se prozivati, jer ga u Slavoniji jednostavno nije bio.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju