Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pod povećalom

Uskoro moguća velika revizija: Jesu li se namještali natječaji za opremu u zdravstvu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je u petak ministar zdravlja Siniša Varga zatražio poništenje postupka nabave novog MSCT uređaja za bjelovarsku bolnicu, neslužbeno se doznaje da će uskoro uslijediti poništavanje još nekoliko natječaja za nabavu opreme u bolnicama, a svi su otvoreni za mandata bivšeg ministra Rajka Ostojića.

Zbog sumnje da su se uvjeti natječaja prilagođavali tehničkim karakteristikama pojedinog uređaja te da se izravno pogodovalo određenim proizvođačima, ne vodeći računa o stvarnim potrebama, pred Ministarstvom zdravlja još je veliki posao u reviziji postupaka javne nabave pokrenutih za mandata ministra Ostojića, doznaje se od dobro obaviještenog izvora Ministarstva koji želi ostati neimenovan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HUBOL: 'Godišnji su odmori' Inspektori iznenadili bolnice, u jednoj na radu zatekli 7 od 20 zaposlenih neurologa Slika nije dostupna Varga u Zaboku Projekt "Zdravo i fino" samo je početak, djecu treba obrazovati o zdravoj prehrani

Među 18 bolničkih natječaja u reviziji, izvor navodi da se nalazi i postupak nabave MSCT uređaja za OB Pula, koji je, navodno, 'odrađen' za određenu tvrtku, zbog čega je i sanacijska upraviteljica te bolnice pozvana na razgovor u Ministarstvo zdravlja.

Pod povećalom će biti i sporni natječaj koji je Ministarstvo zdravlja raspisalo za nabavu 128-slojnog CT uređaja za KBC Rijeka, a koji je 'bio pisan' za drugu tvrtku.

Revizija bi trebala obuhvatiti i tender za 16-slojni CT za bolnice u Šibeniku, Čakovcu i Vinkovcima, čije su specifikacije, navodno, bile namještene, opet za jednu konkretnu tvrtku .

Zanimljivo je i da je jedna od tvrtki navodno za OB Pula ponudila 126-slojni CT uređaj u zahtjevnijoj konfiguraciji po nižoj cijeni od one koju je tražio za 32-slojni MSCT za bjelovarsku bolnicu, što izvor tumači kao dokaz da su bili sigurni da će, bez obzira na sve, dobiti posao u Bjelovaru.

Iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL), iz koje su upozoravali na netransparentnosti javne nabave u zdravstvu, ističu da je potrebno preispitati i druge postupke nabave, otvorene za vrijeme ministra Ostojića.

'Pozdravljamo poništavanje javnog natječaja za nabavu CT uređaja za OB Bjelovar. No, to je samo prvi korak u rješavanju netransparentnostii i pogodovanja u sektoru zdravstva. Očekujemo da će Ministarstvo zdravlja revidirati i druge obustavljene natječaje', izjavio je predsjednik HUBOL-a dr. Trpimir Goluža.

Varga: 'I kad jedan liječnik ode, to je jedan previše'

Ističe kako nije dovoljno samo poništiti natječaje, već treba utvrditi i sankcionirati odgovorne, a nove natječaje provesti prema najstrožim uzusima transparentnog i odgovornog tržišnog natjecanja.

Dr. Goluža upozorava i na potencijalnu odgovornost Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), više instance koja bi trebala rješavati propuste i netransparentnosti, a postala je, kaže, 'alibijem sumnjivih natječaja'.

Riječ je o samostalnom i neovisnom državnom tijelu, nadležnom za rješavanje žalbi u postupcima javne nabave, davanju koncesija i odabiru privatnog partnera u projektima javno-privatnog partnerstva. Državna komisija u žalbenom postupku odlučuje o zakonitostima postupaka, radnji i eventualnim propustima u radnjama, odlukama i pojedinačnim aktima donesenim u navedenim postupcima.

Dr. Goluža tvrdi da je praksa Državne komisije postala da se ne udubljuje u problem žalbe. Samo traže formalne propuste u žalbama kao alibi da ih odbace. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene