USKOK se oglasio o porukama koje je bivša HDZ-ova ministrica Gabrijela Žalac razmjenjivala s Josipom Rimac, nekadašnjom HDZ-ovom državnom tajnicom, a u kojima se spominjao AP.


Iz USKOK-a kažu da su zbog brojnih upita novinara vezanih za postupanje USKOK-a u odnosu na digitalnu komunikaciju pronađenu pretragama elektroničkih uređaja u kaznenom predmetu protiv okrivljene J. R. i drugih osoba, sukladno zakonskim odredbama u mogućnosti odgovoriti da su analize više milijuna stranica materijala, kao i provođenje izvida nadalje, u tijeku.

Podsjećaju da su u kaznenom predmetu protiv okrivljene J. R. i drugih osoba pretražena 22 mobitela, 68 USB memorijskih uređaja, 23 računala, više DVD i CD medija koji su oduzeti tijekom pretraga osoba, domova i drugih prostora te su pretraženi i serveri u nekoliko ministarstava.

Ističu da pojedina izvješća o izvršenoj pretrazi sadržaja u samo jednom mobitelu iznose više od četvrtine milijuna stranica, dok sadržaj drugog mobitela sadrži gotovo milijun stranica.

Andrej Plenković Plenković: ''Znamo za te poruke već mjesecima, sve je ovo jedno veliko ništa. Da citiram Milanovića...''

"Na temelju rezultata, naglašavamo, dosadašnjih izvida, USKOK je u odnosu na kaznena djela i njihove počinitelje za koja su dosad prikupljeni dokazi, koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje, pokrenuo istrage koje su proširivane u više navrata i tijekom kojih je ispitano više od dvije stotine svjedoka, prikupljena je i analizirana opsežna dokumentacija te je provedeno više vještačenja. Po okončanju istraga podignute su tri optužnice protiv ukupno 41 osobe (među kojima su i najviši državni dužnosnici) te je dosad doneseno 12 osuđujućih presuda", propćili su iz USKOK-a.

Andrej Plenković Burne reakcije na SMS aferu HDZ-a: "AP je novi Ivo Sanader", "Tu se radi o čistoj trgovini utjecajem"

"Imajući u vidu opsežnost dokaznog materijala, u kojem je i više od tri milijuna stranica digitalne komunikacije i dokumenata pronađenih pretragama elektroničkih uređaja i servera, izvidi se i nadalje kontinuirano provode radi utvrđivanja i drugih eventualnih kaznenih djela i njihovih počinitelja", ustvrdio je USKOK.

"Na kraju podsjećamo da je sav sadržaj, koji je sada predmet javne rasprave i analiza, proizašao upravo iz rada državnog odvjetništva, o čemu je USKOK izvještavao na svojoj mrežnoj stranici", navodi se u USKOK-ovu priopćenju. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju