Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez obrazloženja

USKOK povukao optužnicu protiv Kirina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je povukao optužnicu protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina u slučaju Fimi media, doznaje se danas na zagrebačkom Županijskom sudu.

"Sud je jučer dobio dopis od USKOK-a da povlače optužnicu. Taj potez nisu ničim obrazložili, što po Zakonu o kaznenom postupku nisu ni dužni", kazao je Hini glasnogovornik suda Krešimir Devčić. Dodao je državno odvjetništvo, odnosno USKOK može podići novu, izmijenjenu optužnicu najkasnije u idućih dvanaest mjeseci.

U USKOK-u se danas nije moglo dobiti nikakvo objašnjenje, a Kirinova braniteljica Višnja Drenški Lasan kazala je da nju i njezinog branjenika nije iznenadio potez USKOK-a.

"Iako nema službenog obrazloženja odluke, vjerujem kako se razlozi povlačenja optužnice, između ostalog, mogu tražiti i u onome što obrana tvrdi od prvog dana, a to je da se zakasnilo s podizanjem optužnice, odnosno da su rokovi za to bili probijeni", kazala je.

>> Pogledajte video zbog kojeg je Kirin na optužnici u aferi Fimi Media

Dodala je i kako potez USKOK-a nije neočekivan s obzirom na raniju odluku zagrebačkog Županijskog suda u slučaju HAC. Sud je, naime, prošlog tjedna utvrdio da optužnica protiv bivših čelnika Hrvatskih autocesta (HAC) Marija Crnjaka, Jurice Prskala i Josipa Sapunara te bivšeg predsjednika uprave Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) Zlatka Korpara, također optuženih zbog afere Fimi media, nije podnesena u zakonskom roku pa ju je odbacio. Ta je odluka nepravomoćna, a iz tužiteljstva su najavili da će se žaliti Vrhovnom sudu.

Mediji nagađaju da je povlačenje optužnice protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova USKOK-ov taktički potez kako im se upravo ne bi ponovila situacija iz slučaja HAC. Također navode da povlačenje optužnice neće ništa procesno promijeniti ako se utvrdi da su u slučaju Kirina zaista probijeni rokovi.

USKOK je u travnju ove godine Kirina optužio da je od 2006. do 2008. na traženje tadašnjeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića poslovao s Fimi medijom znajući da se na taj način prikuplja novac za financiranje HDZ-a. MUP je, naime, izravnom pogodbom Fimi mediji dao 1,1 milijuna kuna vrijedan posao promidžbene kampanje u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. MUP je novac isplatio, iako Fimi medija nije ispunila sve obveze iz ugovora.

Bivšeg "prvog policajca" se tereti i da je krajem kolovoza 2006. poništio javni natječaj za pet promidžbenih kampanja, iako je 17 tvrtki već preuzelo dokumentaciju, te odredio da se posao izravnom pogodbom sklopi s Fimi medijom. USKOK tvrdi da je Kirin to učinio unatoč mišljenju stručnog povjerenstva da se ponuda treba usporediti s važećim cjenicima radijskog i TV emitiranja, kao i razmotriti mogućnost izravnog pregovaranja s TV kućama pri čemu se mogla dogovoriti znatno niže cijena od cijene koju je ponudila Fimi media.

Nakon što su u proračunu za 2007. povećana sredstva za promidžbene kampanje, Kirin je u travnju 2007. donio odluku o prihvaćanju ponude Fimi medije kojoj je MUP za pisanje scenarija, snimanje i emitiranje radijskih i televizijskih promidžbenih poruka isplatio 16,1 milijun kuna.

U USKOK-u tvrde da je zbog Kirinove zlouporabe položaja i ovlasti državni proračun oštećen za 7,3 milijuna kuna.  (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene