Obavijesti Video Pretražite Navigacija

USKOK podignuo optužnicu protiv 10 osoba u predmetu 'Maestro'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ured za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminala Državnoga odvjetništva Republike Hrvatske nakon provedene istrage podignuo je pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv desetero hrvatskih građana u predmetu "Maestro" vezanom za korupciju u Hrvatskome fondu za privatizaciju.

Među desetero hrvatskih građana protiv kojih je podignuta optužnica su i trojica bivših potpredsjednika HFP-a - prvookrivljeni Josip Matanović (1949.), Robert Peša (1965.) Ivan Gotovac (1971.), te zagrebački odvjetnik Juraj Parazajder (1950.).

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela Optuženi za izdavanje lažnih potvrda - 2 Plaćali po 100 eura Optuženi medicinska sestra i posrednici: Na lažnim potvrdama o cijepljenju zaradili više od 26.000 eura

Optužnica je podignuta i protiv voditelja Službe prodaje nekretnina HFP-a Igora Petlevskog (1957.), odvjetnice iz Buja Asje Piplović (1956.) i njezinoga suradnika Mladena Jandričeka (1960.), poduzetnika iz BiH Svjetlana Stanića (1966.) te poduzetnika iz Osijeka i izvanrednoga profesora na Ekonomskom fakultetu u Osijeku Mane Medića (1951.) i višega savjetnika u Sektoru prodaje nekretnina HFP-a Darka Mrkonjića (1965.).

Protiv desetero hrvatskih građana optužnica je podignuta zbog počinjenja kaznenih djela primanja mita, pomaganja u primanju mita, davanja mita, izdavanja i neovlaštenoga pribavljanja poslovne tajne, udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Prvookrivljeniku Josipu Matanoviću na teret se stavljaju tri kaznena djela primanja mita u vezi investicije na zemljištu bivše Ciglane Nin, prodaje dionica hotela Živogošće d.d. i hotela Podgora d.d. te obnove postupka pretvorbe Osječke pivovare d.d., kao i jedno kazneno djelo davanja mita i to posredovanjem pri podmićivanju službene osobe u vezi prodaje bivše ciglane Nin te jedno kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti vezano za naknadnu procjene zemljišta koje nije uneseno u temeljni kapital društva Badel 1862.

Okrivljenoga Roberta Pešu tereti se da je počinio kazneno djelo
primanja mita u vezi investicije na zemljištu bivše Ciglane Nin te
zlouporabu položaja i ovlasti koja se odnosi na legalizaciju
bespravnoga posjeda i omogućavanje bez javnoga natječaja korištenja nekretnine Gradac.

Optužnicom se okrivljeniku Ivanu Gotovcu stavlja na teret primanje mita i zlouporaba položaja i ovlasti vezano za stjecanje pod što povoljnijim uvjetima dionica i imovine društava iz portfelja HFP-a i to dionica Dalmacijavina d.d. i hotela Bellevue u vlasništvu Laurusa d.d. u stečaju.

Okrivljenoga Igora Petlevskog tereti se za primanje mita u svezi zemljišta bivše Ciglane Nin; udruživanje za počinjenje kaznenih djela koje se odnosi na davanje informacija o natječajima, koje HFP namjerava raspisati, potencijalnim investitorima i njihovim zastupnicima; počinjenje dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti u svezi prodaje zemljišta Facinka i legalizacije bespravnog posjeda i omogućavanje bez javnog natječaja korištenja nekretnine Gradac; te izdavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne u svezi zemljišta Facinka.

Okrivljenoj Asji Piplović stavlja se na teret udruživanje za
počinjenje kaznenih djela odnosno pribavljanje informacija o
natječajima koje HFP namjerava raspisati, poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanje na izdavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne vezano za prodaju zemljišta Facinka.

Okrivljenom Mladenu Jandričeku stavlja se na teret udruživanje za počinjenje kaznenih djela odnosno pribavljanje informacija o natječajima koje HFP namjerava raspisati, poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanje na izdavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne vezano za prodaju zemljišta Facinka.

Optužnicom se okrivljenika Juraja Parazajdera tereti za kazneno djelo pomaganja u primanju mita glede investicije na zemljištu bivše Ciglane Nin te pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti pri naknadnoj procjeni zemljišta koje nije uneseno u temeljni kapital društva Badel 1862.

Okrivljenika Svjetlana Stanića tereti se za kazneno djelo davanja mita te poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti vezano za stjecanje pod što povoljnijim uvjetima dionica i imovine društava iz portfelja HFP-a i to dionica Dalmacijavina d.d. i hotela Bellevue u vlasništvu Laurusa d.d. u stečaju.

Okrivljenoga Darka Mrkonjića tereti se za zlouporabu položaja i ovlasti, a okrivljenog Manu Medića za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti vezano za legalizaciju bespravnoga posjeda i omogućavanje bez javnog natječaja korištenja nekretnine Gradac.

U optužnici je predloženo produljenje pritvora protiv Josipa
Matanovića, Roberta Peše, Ivana Gotovca, Igora Petlevskog, Asje Piplović, Mladena Jandričeka, Jurja Parazajdera i Svjetlana Stanića koji je u bijegu i za kojega je zatraženo je suđenje u odsutnosti.

Za okrivljenike Asju Piplović i Jurja Parazajdera predloženo je
izricanje sigurnosne mjere zabrane obavljanja odvjetničkoga zvanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene