Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stigla je i nova optužnica protiv bivšeg premijera Sanadera.


USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Ive Sanadera, Mladena Barišića, Ratka Mačeka, Branke Pavošević, Nevenke Jurak, Anite Lončar, Bojana Dimića, Hrvatske demokratske zajednice i trgovačkih društava Fimi Media, Ani-Lon i Onida zbog počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe položaja i ovlasti u pomaganju.

Vezani članci Slika nije dostupna Suđenje Sanaderu za Fimi Mediju: Božidar Kalmeta i Bianca Matković se ispričali Slika nije dostupna Terešak: Krali su pojedinci, a ne 22 tisuće članova HDZ-a

Optužnicom se prvookrivljeniku Ivi Sanaderu, bivšem premijeru i predsjedniku okrivljenog HDZ-a, 'stavlja na teret da je, od kraja 2003. do 2. srpnja 2009., u Zagrebu, u namjeri pribavljanja nelegalnih sredstava i prikrivanje ostvarenih prihoda te iz istih financiranje okrivljene Hrvatske demokratske zajednice, te stjecanja koristi za sebe, druge osobe i okrivljenu Hrvatsku demokratsku zajednicu, u zajedničko djelovanje povezao drugookrivljenika Mladena Barišića, rizničara HDZ-a, trećeokrivljenika Ratka Mačeka, koji je do početka 2008. godine obnašao funkciju glasnogovornika Vlade RH i šefa izbornih stožera HDZ-a, četvrtookrivljenicu Branku Pavošević, šeficu računovodstva HDZ-a i tajnicu za financije, a od 2004. godine, na prijedlog drugookrivljenika Mladena Barišića, i petookrivljenicu Nevenku Jurak, direktoricu okrivljenog društva Fimi Media', stoji u priopćenju na stranicama USKOK-a.

Jurak je potom u realizaciji plana grupe te izvlačenja novca iz okrivljenog društva Fimi media, angažirala Anitu Lončar-Papeš, odgovornu osobu okrivljenog društva Ani-Lon i sedmookrivljenika Bojana Dimića, odgovornu osobu okrivljenog društva Onida, navodi se u priopćenju USKOK-a.

'Tako je Sanader, osobno i posredstvom drugookrivljenika Mladena Barišića, koji je postupao po njegovim nalozima, u neposrednim kontaktima i posebno na sastanku održanom 4. travnja 2007. u Vladi s predstavnicima trgovačkih društava i javnih institucija, tražio od čelnika pojedinih državnih tijela, predsjednika uprava i odgovornih osoba trgovačkih društava u isključivom ili većinskom vlasništvu države, te pojedinih državnih institucija u kojima Vlada imenuje upravljačku strukturu da poslove nabave pojedinih roba i usluga, bez obzira na odredbe Zakona o javnoj nabavi i stvarne potrebe, ugovaraju s okrivljenim trgovačkim društvom Fimi Media što su ovi i prihvatili', piše u priopćenju.

Plaćanje u korist HDZ-a

Pri tome je Sanader s Nevenkom Jurak dogovorio da će dio novca koji će Fimi Media ostvariti iz tako unaprijed dogovorenih i dobivenih poslova, kao i dio novca koji će se osigurati plaćanjem fiktivnih računa Fimi Mediji uz pomoć drugih okrivljenika izvlačiti iz tog društva i predavati Mladenu Barišiću, koji će potom isti predavati Sanaderu osobno, kao i osobama prema njegovom nalogu. Dijelom tako dobivenog novca se, po nalogu Sanadera, vršilo plaćanje u korist HDZ-a, ističe se u priopćenju.

Nadalje, Sanader je osobno, a po njegovu nalogu su Mladen Barišić i Ratko Maček, istupajući u ime HDZ-a i koristeći činjenicu da je ista vladajuća stranka, od većeg broja fizičkih i pravnih osoba u vidu donacija prikupljali su financijska sredstva za potrebe financiranja HDZ-a, stoji u priopćenju USKOK-a. Tako prikupljena sredstva, u ukupnom iznosu od najmanje 15.335.800,00 kuna, Branka Pavošević po nalogu koji joj je Sanader dao osobno ili posredstvom Ratka Mačeka, nije knjižila navedena sredstva u poslovnim knjigama okrivljenog HDZ-a.

'Crni fond'

Postupajući po istom nalogu, Pavošević je tako pribavljenim sredstvima, koja nisu evidentirana u poslovnim knjigama HDZ-a te mimo propisanog načina financijskog poslovanja političkih stranaka, plaćala troškove HDZ-a, te vršila isplate u korist fizičkih i pravnih osoba. Znatna plaćanja nekim pravnim i fizičkim osobama iz 'crnog fonda' HDZ-a, po nalogu Sanadera, obavljali su Barišić i Maček.

Na opisani način Sanader i HDZ pribavili su imovinsku korist u ukupnom iznosu od najmanje 46.609.564,62 kuna, od čega Sanader najmanje 15.000.000,00 kuna, a HDZ najmanje 31.609.564,62 kuna. USKOK tereti Jurak da je pribavila imovinsku korist u iznosu od najmanje 2.556.000,00 kuna, a Anitu Papeš-Lončar da je pribavila imovinsku korist od 2.001.522,24 kuna i Bojan Dimić u iznosu od 1.800.416,39 kuna.

USKOK zatražio produljenje pritvora Sanaderu

Trgovačko društvo Fimi Media pribavilo je imovinsku korist u iznosu od 11.897.223,23 kuna, a trgovačko društvo Ani-Lon u iznosu od 5.891,60 kuna. Protiv odgovornih i službenih osoba državnih tijela, predsjednika uprava i odgovornih osoba trgovačkih društava u isključivom ili većinskom vlasništvu države, te državnih institucija u kojima Vlada RH imenuje upravljačku strukturu, bit će pokrenuti posebni postupci zbog počinjenih zlouporaba u poslovanju s okrivljenim društvom Fimi media. USKOK je u optužnici predložio produljenje pritvora Sanaderu.

Vijesti o novoj optužnici Sanaderu su priopćili odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović. 'Gospodin Sanader očigledno neće danas izaći jer je za sutra zakazana sjednica optužnog vijeća obzirom da je danas poodne stigla optužnica s prijedlogom za određivanje pritvora. Tek ćemo sutra znati što će se dalje događati i kakva će biti odluka optužnog vijeća povodom pritvora', rekla je Sloković.

Prodanović je objasnio da se optužnica diže u istom predmetu u kojem je sada Ustavni sud ukinuo pritvor, ali da tužilaštvo opet predlaže pritvor. 'Prema tome, moramo čekati kakva će biti odluka Županijskog suda', dodao je Prodanović.