Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fimi media

'Politika nije akvarij sa zlatnim ribicama, ako se ne držite hijerarhije pojedu vas pirane'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja za Fimi mediju, obranu je iznio bivši glasnogovornik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a Ratko Maček. Tekstualni prijenos uživo pratite na našem portalu.

Ratko Maček uz bivšega predsjednika Vlade Ivu Sanadera već je ranije porekao je optužbe da je sudjelovao u izvlačenju novca iz državnih ustanova i tvrtki.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ništa od svjedoka danas Suđenje Sanaderu za Fimi Mediju: Božidar Kalmeta i Bianca Matković se ispričali Slika nije dostupna Štedio na dnevnicama Sanader: U 20 godina nikada nisam platio ručak

Svoju obranu započeo je iznošenjem primjedbe na iskaz Mladena Barišića da je sudjelovao u kupnji Osječke televizije. Sanader je također dao primjedbu.

Maček kaže da se od početka branio istinom. Nije komentirao proces, nije komunicirao s medijima. Tvrdi da nikad nije rekao da je žrtva političkog procesa iako se to stalno provlačilo kroz medije. 'Takav se dojam stvorio, a ja moram braniti istinu, a ne dojam', kaže Maček. 'Bio sam glasnogovornik stranke, ali nisam imao nikakve ovlasti za raspolaganje s novcem, plaćanjem računa ili prikupljanjem donacija. Sanader mi nikad nije dao nalog za prikrivanje sredstava', dodao je Maček

'Potpuni je apsurd da je netko u predizbornoj kampanji plaćao troškove promidžbe, a da to nije bilo sa stranačkog računa. To se jednostavno ne radi.Osim ako ne želite izgubiti izbore. Nikad nisam dogovarao nastupe glazbenika niti sam u računovodstvo donosio donacije. Budžeti kampanja koje sam ja vodio bili su u potpunosti pokriveni. O donacijama ne znam ništa. Sanadera sam uvijek oslovljavao sa 'Vi' nikad nismo popili kavu niti bili prijatelji. Čisti poslovni odnos', kazao je Maček.

'Nikada nisam imao veze s Fimi medijom. Nisam imao baš nikakva saznanja o tome. Nisam bio u nikakvoj grupi za isisavanje novca iz drzavnih poduzeća. Dao sam otkaz 2007. i to zbog ove i drugih afera, ali i otežane komunikacije s predsjednikom stranke i Vlade. Nisam bio na famoznom sastanku s direktorima javnih poduzeća u Vladi sto su potvrdili i svjedoci. Saznanja o Fimi sam dobio od novinara i marketinških djelatnika. To sam prenio Sanaderu Kosor i Jarnjaku', kazao je trećeoptuženi Maček.

'Nemam ništa s kupnjom Osječke televizije. Žao mi je da istraga nije bila temeljitija da se dozna tko je to radio. Nema nijednog dokaza. Kupnju Hrvatskog lista sam detaljno opisao istražiteljima. U jesen 2007. Sanader i Kalmeta su mi rekli da se prodaje list i da bi ga trebalo kupiti jer napada stranku i predsjednika Sanadera. Rekao sam da ne trebamo kupovat jer se radi o minornom ultradesničarskom listu koji nam ne može naštetiti, no oni su inzistirali. Angažirao sam odvjetnika Peru Lozicu koji je to realizirao. Barišić mi je dao novac, a ja sam ga odmah predao Lozici. Radilo se o 416.000 eura ili 3 milijuna kuna. U tom poslu sam bio samo posrednik i ništa drugo', prepričava Maček situaciju s kupovinom spomenutih medija.

Što se tiče donacija, Maček kaže kako ih nikada nije primao. 'Petar Đukan i Luka Miličić mi nikad nisu dali donaciju. Ja tu gospodu ne poznajem. Kako je moguće da mi osobe koje ne poznajem donose novac, ostavljaju ga u uredu i odlaze bez apsurda. Ne poznajem nijednog od donatora. Ni Primorca ni Zubaka, nikoga. Pristajem na pitanja i zamjenice ravnatelja Uskoka i svih branitelja optuženih jer nemam što kriti', rekao je Maček.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a upitala je Mačeka je li bio na famoznom sastanku u Vladi. Maček kaže da je bio na početku tog sastanka, ali ne u dijelu kad se govorilo o Fimi mediji. Ponavlja da je u više navrata upozoravao Sanadera na moguće štetno djelovanje Fimi medije, a da mu je on odgovorio: 'Gledaj Ratko, razgovarao sam s Barišićem i to nije istina'.

'U politici je hijerarhija sve.Ne propituju se odluke predsjenika i vodstva.To nije kavez sa zlatnim ribicama jer vas pojede pirana', dodao je Maček.

Pregledana je snimka Mačekova isjaza USKOK-u te je prvooptuženi Ivo Sanader uložio prigovor. Kaže da je Maček ovaj iskaz dao mjesec dana prije podizanja optužnice i da se nadao da ce biti svjedok. Tvrdi da mu se Maček ispričao rekavši da je taj iskaz dao pod pritiskom Jadranke Kosor i Mladena Bajića.

>> 'Zašto je Thompson dolazio kod mene u ured? Pa nije carina škola pjevanja!'

Optužbe su priznali bivši stranački rizničar Mladen Barišić, blagajnica Branka Pavošević i vlasnica marketinške agencije Fimi medija Nevenka Jurak.

Slučaj 'Fimi media' je do sada najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici u kojoj je na optuženičkoj klupi i najveća oporbena stranka u državi - HDZ. Stranka se brani tvrdnjama da regularna stranačka tijela nisu znala ništa o navodnom izvlačenju 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.

Kada optuženici iznesu obrane uslijedit će završni govor USKOK-a i obrane, a potom i izricanje presude.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene