Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osječki Županijski sud zaprimio je optužnicu USKOK-a protiv šest osumnjičenika, većinom s područja Brodsko-posavske županije, zbog osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela zlouporaba položaja i ovlasti, izvijestio je danas ovaj Sud, ne navodeći imena.


U priopćenju stoji kako će se, sudski spis s optužnicom i prilozima dostaviti sucu istrage, koji će provjeriti ima li u optužnici eventualno nedostataka ili u prilozima nezakonitih dokaza, je li propisno sastavljena i u predviđenom roku i je li ju podignuo ovlašteni državni odvjetnik, te će potom optužnicu uručiti osumnjičenicima i njihovim braniteljima s poukom o pravu na odgovor.

Vezani članci Cristijan Bulat - 2 Kardiolog Cristijan Bulat optužen da je primio 3,5 milijuna kuna mita od pacijenata: "Nisam kriv" Dragan Kovačević Podignuta optužnica za Janaf: USKOK objavio detalje, terete Kovačevića da je primio više od šest milijuna kuna mita

Zbog sumnje u malverzacije zemljištem na području općine Sibinj, kod Slavonskog Broda, prošle godine u srpnju, osumnjičeni su bivši zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Mladen Kruljac, poduzetnik Ivan Rimac, načelnik općine Sibinj Ivica Batinić, bivši član Općinskog poglavarstva Ivan Mišković, čelnik brodsko-posavskog HDZ-a Zdravko Sočković te autoprijevoznik Željko Garić. Tereti ih se da su malverzacijama oštetili općinu Sibinj za najmanje 16,5 milijuna kuna.

>> 'Odoru HV-a ću ponovno obući samo ako se ponovi '91. godina'

Načelnika Batinića i člana poglavarstva Miškovića tereti se da su od rujna 2007. do sredine 2008. u Sibinju, Slavonskom Brodu i Karlovcu omogućili poduzećima i pojedinicima kupnju vrijednog građevinskog zemljišta ispod stvarne vrijednosti čime su im pribavili višemilijunsku korist.

To zemljište, površine oko 365 četvornih metara i vrijedno oko 16,5 milijuna kuna vlada je 2007. darovala općini Sibinj za izgradnju zone malog gospodarstva. No, načelnik i član poglavarstva su prije prodaje zemljišta htjeli povećati njegovu vrijednost pa su s Kruljcem dogovorili da HV izgradi prometnice u zoni iako su znali da općina nema za to dokumentaciju. Kruljca se sumnjičilo da je potom, protivno zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, naložio ustrojavanje snaga te je Hrvatska vojska po njegovoj zapovijedi izgradila glavne i sporedne ceste u vrijednosti od najmanje 6,2 milijuna kuna za koliko je oštećen državni proračun.

Nakon što je vojska izvela radove Batinić i Mišković su predložili općinskom vijeću da se proda zemljište, iako ono nije parcelizirano, a zatim su poglavarstvu predložili raspisivanje natječaja za prodaju zemljišta. Pritom su prikrili stvarnu vrijednost, tvrdeći da zemljište mogu dati i besplatno, a proizvoljno su odredili cijenu od pet eura po četvornom metru te su zemljište prodali na dogovorenim natječajima.

Oni su na traženje poduzetnika Rimca na fiktivnom natječaju osigurali njegovu poduzeću kupnju parcele građevinskog zemljišta u Sibinju, koju je Rimac zatim preprodao po višestruko višoj cijeni i tako stekao korist od najmanje 5,2 milijuna kuna. Dvojicu lokalnih dužnosnika tereti se da su omogućili i Željku Gariću kupnju vrijednog građevinskog zemljišta koje je on preprodao i na tome zaradio najmanje 1,1 milijuna kuna.

Osumnjičenici se nalaze na slobodi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju