Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlouporaba položaja i ovlasti

USKOK podigao optužnicu protiv Božidara Kalmete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je bio pod istragom, Božidar Kalmeta je izabran za jednog od članova najužeg izbornog tima Tomislava Karamarka.

USKOK je podigao optužnicu protiv zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete. Osim njega, podignuta je optužnica protiv još 12 okrivljenika.

Pročitajte i ovo Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković? Slika nije dostupna Afera Remorker Ni treći put nije uspjelo: Sud ponovno bez odluke o Kalmeti

'USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 13 hrvatskih državljana B. K. (1958.), Z. L. (1963.), M. M. (1968.), J. S. (1972.), S. B. (1962.), I . P. (1966.), D. K. (1952.), I. B. (1953.), M. B. (1959.), S. V. (1967.), J. P. (1962.), M. L. (1967.), P. P. (1956.) zbog počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, poticanja na primanje mita te pomaganja u primanju mita', izvijestio je USKOK na svojim stranicama.

PRVA KALMETINA REAKCIJA NA OPTUŽNICU

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

'Optužnicom se I. okr., kao ministru mora, prometa i infrastrukture i jedinom članu Skupštine trgovačkih društava Hrvatske ceste (HC) i Hrvatske autoceste (HAC), stavlja na teret da je, od 2005. do kraja 2010. godine, u cilju stjecanja koristi za sebe i druge na teret HAC-a i HC-a, u zajedničko djelovanje povezao II. okr., državnog tajnika u navedenom Ministarstvu te predsjednika Nadzornog odbora HAC-a i HC-a, III. okr., člana Uprave HAC-a te potom pomoćnika ministra u navedenom Ministarstvu, IV. okr., člana Uprave HAC-a, i V. okr., predsjednika Uprave HC-a, te nakon toga predsjednika Uprave HAC-a.

Predsjednica o optužnici protiv Kalmete: 'Svatko je nevin dok mu se ne dokaže suprotno'

U cilju ostvarenja plana grupe, okrivljenici su, sukladno prethodnom dogovoru, počinili više kaznenih djela primanja i davanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti, i to na način da su realizirali izvlačenje novca iz društava HAC i HC putem angažiranih izvođača, te su koristeći autoritet investitora, te stavljanjem u izgled pogodnosti, od izvođača tražili isplatu određenih novčanih sredstava. Iznos od 1.000.000 kuna im je isplaćen u gotovini, dok je isplata preostalog dijela sredstava ostvarena putem trgovačkih društava i obrta povezanih sa VI. okr., kojima su VII. okr., VIII okr. i IX okr. u ime svojih trgovačkih društava plaćali fiktivne račune za neizvršene usluge. Tako uplaćeni novac je VI. okr. podizao s računa svojih trgovačkih društava i obrta, te je potom, sukladno dogovoru, dio podignutog novca zadržao za sebe dok su se preostalim dijelom okoristili I., II., III., IV. i V. okrivljeni. Na opisani način pripadnici grupe, I., II., III., IV. i V. okrivljeni međusobno su podijelili iznose od 15.112.243,36 kuna i 858.466,90 eura, dok je VI. okr. pribavio korist od 3.893.524,66 kuna i 221.311,13 eura, VII. okr. u iznosu od 730.927,00 kuna, VIII. okr. u iznosu od 730.927,00 kuna, te X. okr. u iznosu od 133.333,33 eura.

Nadalje se optužnicom XI. okr., kao predsjedniku Uprave HAC-a, XII. i IV. okr., kao članovima Uprave HAC-a, stavlja na teret da su, tijekom 2008. i 2009. godine, s izvođačima radova na projektima investitor kojih je HAC, dogovorili plaćanje naknade kako bi im, na štetu HAC-a, pogodovali pri dobivanju poslova ili tijekom realizacije već ugovorenih poslova. Tako dogovorene naknade su VII. okr., član Uprave jednog društva, te drugi investitori isplaćivali na način da su u ime svojih trgovačkih društava plaćali fiktivne račune za neizvršene usluge, te je potom VI. okr. tako uplaćeni novac podizao s računa svojih trgovačkih društava i obrta, nakon čega je, sukladno dogovoru, dio podignutog novca zadržao za sebe, dok su se preostalim iznosom okoristili, IV. okr. u iznosu od 206.880 eura, XI. okr. u iznosima od 639.936,00 kuna i 206.880 eura, XII. okr. u iznosima od 639.936,00 kuna i 206.880 eura, te VI. okr. u iznosima od 165.504 eura i 319.968,00 kuna.

Osim navedenog, V. okr. se stavlja na teret da je, kao predsjednik Uprave HC-a, od 2007. do 2013. godine, u Zagrebu, od VII. okr., člana Uprave jednog društva, zatražio da mu to društvo za pogodovanje u opisanoj poslovnoj suradnji kupi nekretninu koju je on odabrao, na što je VII. okr. pristao, te je za korist V. okr. kupljena nekretnina u vrijednosti od 465.000 eura.'

Član izbornog tima Tomislava Karamarka

Podsjetimo, krajem prošle godine zagrebački Županijski sud odbio je žalbu bivšeg ministra na pokretanje istrage u kojoj je osumnjičen da je dvojcu svojih suradnika iz ministarstva i čelnike Hrvatskih autocesta (HAC) povezao kako bi iz te javne tvrtke izvuki najmanje 30 milijuna kuna.

Tomislav Karamarko objasnio zašto su mu u najužem izbornom timu ljudi protiv kojih se vode istrage

Iako se protiv njega vodila istraga, Kalmeta je izabran za jednog od članova najužeg izbornog tima Tomislava Karamarka. Na tvrdnju kako su kod Kalmete u igri ozbiljne optužbe, Karamarko je rekao da će stati iza svakog čovjeka u svojoj stranci dok ne bude osuđen ako je za nešto kriv.

'Ako je kriv, onda smatram da taj pojedinac mora odgovorno postupiti. Ako ne, postupit će stranka u svakom slučaju. Odgovorno i principijelno', poručio je nedavno Karamarko.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene