Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Remorker

Spreman za obranu: Kalmeta čeka poziv USKOK-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zadarski gradonačelnik i bivši HDZ-ov ministar Božidar Kalmeta očekuje poziv na ispitivanje u Uskoku nakon što je zagrebački Županijski sud odbio Kalmetinu žalbu na pokretanje istrage u kojoj je osumnjičen da je dvojcu svojih suradnika iz ministarstva i čelnike Hrvatskih autocesta (HAC) povezao kako bi iz te javne tvrtke izvuki najmanje 30 milijuna kuna.

Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović kazao je da očekuju poziv iz Uskoka gdje će se braniti "detaljno, aktivno i odgovarati na sva pitanja".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izvlačenje novca iz HAC-a Afera Remorker: Prskalu, Lovrinčeviću i Vukeliću određen istražni zatvor Slika nije dostupna Iskaz Josipa Sapunara Dio novca izvučenog iz HAC-a doniran HNS-u?

'Božidar Kalmeta je spreman za obranu u kojoj neće biti ne odgovaranja i zabranjenih pitanja", kazao je Vilajtović ističući da je odluka o odbijanju žalbe na pokretanje istrage bila "očekivana".

Vilajtović je ranije kazao kako smatra da istragu treba obustaviti zbog bitne povrede odredaba Zakona o kaznenom postupku te pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

'U obrazloženju nisu navedeni razlozi za postojanje sumnje, znači da ih nema, a ključni je iskaz suoptuženog Josipa Sapunara koji samo daleko indirektno spominje Kalmetu', rekao je Vilajtović. Spornim je ocijenio i što je "indirektno spomenuti" Kalmeta pod istragom, dok se nikakav postupak ne vodi protiv drugih politčara koje je Sapunar kao bivši član HAC-ove uprave puno izravnije spomenuo.

U prošlogodišnjem iskazu Uskoku Sapunar je kazao da je Kalmeta navodno uzimao dio novca koji se navodno izvlačio iz cestogradnje, ali i da je milijun kuna iz HAC-ova "crnog fonda" predao pokojnom HNS-ovcu Stanku Kovaču, nakon čega ga je nazvao bivši čelnik te stranke Radimir Čačić i zahvalio na "velikoj pomoći HNS-u".

Kalmeta se pod Uskokovom istragom našao zbog sumnje da je s dvojicom svojih suradnika iz ministarstva Zdravkom Livakovićem i Milivojem Mikulićem te čelnicima Hrvatskih autocesta (HAC) Josipom Sapunarom i Stjepkom Bobanom iz tog javnog poduzeća izvukao najmanje 30 milijuna kuna, od kojih su, po sumnjama tužiteljstva, međusobno podijelili najmanje 24,5 milijuna kuna.

Karamarko: Očekujem nove istrage protiv HDZ-ovaca kako bi ih se diskreditiralo

Uskoka tvrdi da je ministar mora, turizma, prometa i razvitka a potom ministar mora, prometa i infrastrukture od 2005. do kraja 2010. u zajedničko djelovanje povezao ostale osumnjičenike koji su od ranije pod istragom u slučaju Remorker.

Tužiteljstvo sumnja da su Kalmeta i ostali novac iz HAC-a i Hrvatskih cesta izvlačili preko angažiranih izvođača radova, od kojih su tražili mito "koristeći autoritet investitora". Pojedine izvođače radova zbog toga su stavljali u povoljniji položaj za dobivanje poslova te im plaćali više nego što su radovi zaista vrijedili ili im priznavali neizvršene "vantroškovničke radove".

Istražitelji tvrde da su im HAC-ovi podizvođači zauzvrat milijun kuna isplatili izravno u gotovini, dok su na račun češke tvrtke "Remorker" u vlasništvu Igora Premilovca uplatili najmanje 30 milijuna kuna kako bi ih HAC angažirao na izvođenju radova te im osigurao povoljniji položaj u naplati potraživanja.

Prema Uskokovim tvrdnjama Premilovac je u inozemstvu podizao gotovinu i najmanje 5,5 milijuna kuna zadržao, a barem 24,5 milijuna kuna predao Sapunaru koji je novac navodno podijelio s Kalmetom, Livakovićem, Mikulićem i Bobanom.

Na isti je način Premilovac navodno poslovao i s Hrvatskom gospodarskom komorom s čijeg je računa preko njegove tvrtke navodno izvučeno preko 30 milijuna kuna, a u tom kraku istrage glavni osumnjčenik je dugogodišnji predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene