Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema kaznenog djela

USKOK: Linić nije oštetio državu u slučaju Spačve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK tvrdi da Slavko Linić nije oštetio državu za 27 milijuna kuna te da u predstečajnoj nagodbi nije pogodovao tvrtki Spačva.

USKOK je danas objavio da je nakon provedene istrage utvrđeno da u postupanju bivšeg ministra financija Slavka Linića nije bilo kaznenog djela u postupku sklapanja predstečajne nagodbe u tvrtki Spačva.

Istraga je pokrenuta jer je Linić, navodno, u ime Ministarstva financija kupio zemljište tvrtke Spačva za 33 milijuna kuna iako mu je Porezna rekla da vrijedi samo šest milijuna.

'Povodom medijskih objava kojima se ukazivalo na moguće nezakonitosti i nepravilnosti u postupku predstečajne nagodbe između Ministarstva financija RH i dužnika društava Spačva; a prema kojima je ministar financija Slavko Linić oštetio državni proračun Republike Hrvatske; USKOK je od Ministarstva financija RH pribavio svu relevantnu dokumentaciju koja se odnosi na postupak predstečajne nagodbe s navedenim društvom, te je Policijskom nacionalnom Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) naloženo provođenje kriminalističkog istraživanja.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Slika nije dostupna Odbcuje Linićeve optužbe Ljutić: 'Bio bih genije kada bi Mali biskviti mogli naštetiti Krašu'

Na temelju rezultata provedenog kriminalističkog istraživanja i analizom prikupljene dokumentacije, utvrđeno je kako u postupanju ministra financija Slavka Linića, a niti drugih osoba koje su sudjelovale u postupku sklapanja predstečajne nagodbe, nisu ostvarena obilježja kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti, niti je provedbom postupka navedene predstečajne nagodbe oštećen proračun RH', navode u USKOK-u.

Zbog afere Spačva premijer Zoran Milanović smijenio je Linića s dužnosti ministra financija, a na kraju je rezultiralo i Linićevim isključivanjem iz SDP-a.

Zašto Vlada ignorira zahtjev oporbe kojim se mogao izbjeći slučaj Spačva?!

USKOK je također istražio i navode Slavka Linića o mogućim nezakonitostima u postupcima odobravanja kredita HBOR-a društvu Mali Biskviti, kredita Centar banke društvu Miglu Autopraone, provođenju poreznog nadzora nad društvom INA, zamjene založnog prava zasnovanog na nekretninama društva Konel te kupnje zakupljenog poslovnog prostora u Slavonskom Brodu od društva Mostarkić. Riječ je o slučajevima u kojima je Linić za pogodovanje premijerovom bratu prozvao premijera Zorana Milanovića te bivšu šeficu Porezne uprave Nadu Čavlović Smiljanec.

'Analizom prikupljene dokumentacije koja se odnosi na poslovne događaje spomenutih društava te na temelju rezultata provedenog kriminalističkog istraživanja utvrđeno je kako se u ponašanju osoba koje su sudjelovale u tim postupcima nisu ostvarila obilježja kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti, a niti je uslijed tih postupaka nastupila šteta za proračun Republike Hrvatske', naveli su u USKOK-u.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene