Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osigurao im poslove

USKOK istražuje direktora Hrvatskih voda zbog puta u Namibiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je donio nalog o provedbi istrage protiv glavnog direktora Hrvatskih voda Jadranka Husarića (HSS) i još dviju osoba koje su u zamjenu što Husarić osigurava poslove njihovim tvrtkama na trošak svojih tvrtaka organizirali zajedničko putovanje i lov u Namibiji.

Navevši samo inicijale i dob osumnjičenih bez imena tvrtaka, USKOK je na svojoj internetskoj stranici izvijestio da trojicu sumnjiči za davanje i primanje mita i zlouporabu položaja i ovlasti.

Sumnja se da su direktor tvrtke Vodoprivreda Lonja-Zelina Zoran Crneković i direktor Proninga Božidar Deduš od početka 2009. do rujna Jadranku Husariću ponudili da će mu podmiriti troškove putovanja i lova u Namibiji i troškove dopreme lovačkih trofeja iz Namibije u Hrvatsku, a zauzvrat su od Husarića zatražili da njihovim tvrtkama nastavi osiguravati poslove s Hrvatskim vodama, na što je Husarić pristao.

Crneković je dogovorio organizaciju putovanja i lova u Namibiji od 1. do 8. lipnja za sebe, Husarića i Deduša, pri čemu je kao razlog puta naveo stručno usavršavanje.

Deduš je u namjeri da pribavi korist za sebe i Crnekovića, zatražio da se na računu kojim su plaćali predujam pod vrstom usluge navede stručno putovanje u Namibiju. Na temelju naloga koji je podnio plaćeno mu je putovanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sporna privatizacija Sindikalci i Crkva zajednički o privatizaciji Hrvatskih voda Slika nije dostupna I javnost pozvana da kaže svoje mišljenje Biskupi protiv Vlade: Nećemo skupu vodu

Husarić: Na godišnji odmor idem kamo god ja hoću

Crneković je rezervirao zrakoplovne karte za put u Namibiju te je u namjeri da sebi i Dedušu pribavi nepripadnu imovinsku korist, stručnim službama društva u kojemu je direktor naložio da plate račun za zrakoplovne karte, da se taj trošak u poslovnim knjigama uvede kao usluga cestovnog prijevoza, te da se u evidenciji boravka na radnom mjestu vrijeme njegova boravka u Namibiji prikaže kao da je radio.

Nakon boravka u Namibiji u Hrvatsku su dopremljeni lovački trofeji za Husarića i Crnekovića, a troškove dopreme je, po Crnekovićevoj uputi, platilo trgovačko društvo koje je kooperant društva u kojemu je Crneković direktor.

Glavni direktor Hrvatskih voda danas je na svečanosti u povodu Svjetskog dana voda odbacio novinske napise da je ta javna ustanova namještala natječaje za provedbu radova obrane od poplava na branjenim područjima i da su izvlačili novac. Na novinarski upit rekao je da je USKOK uzeo dokumentaciju o provedbi 34 natječaja na branjenim područjima. Upitan je li mu jedna tvrtka platila put u Namibiju, rekao je da je danas Svjetski dan voda. 'Na godišnji odmor, gdje ja nisam od svoje tvrtke ništa naplatio, idem kamo hoću', kazao je Husarić. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene