Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedočio pripadnik SUS-a

'Uskočkoj satniji nadređen je bio Gorinšek'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje za ratni zločin u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' danas je nastavljeno svjedočenjem bivšeg pripadnika Samostalne uskočke satnije Željka Amšlingera koji tvrdi da je jedinici, čiji se pripadnici terete za ubojstva, uhićenja i mučenja osječkih Srba, nadređen bio isključivo zapovjednik operativnog područja Osijek Karl Gorinšek.

'Zapovjednik je bio Ivica Krnjak, a njemu je nadređen bio Gorinšek koji je Krnjaka i imenovao zapovjednikom', kazao je svjedok. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ponovljeni postupak Ključni svjedok na suđenju Branimiru Glavašu promijenio  iskaz i priznao: "Lagao sam, on je bio alfa i omega" Pristaše Branimira Glavaša (Foto: Dnevnik.hr) Slučajevi selotejp i garaža Šokantan obrat u slučaju protiv Glavaša, svjedok progovorio za Provjereno: ''Svi smo lagali kako bismo ga spasili"

>> Glavaš došao na suđenje za 'garažu' i 'selotejp'

Prvooptuženog Branimira Glavaša viđao je prije ulaska u SUS, ali nikada službeno. U to je vrijeme s Krnjakom bio u obavještajnoj službi, smještenoj u istoj zgradi kao i Glavašev Sekretarijat za narodnu obranu.

Amšlinger tvrdi da je Glavaša tek nekoliko puta sreo na hodniku. Siguran je da Glavaš tada nije kontaktirao niti s Krnjakom jer bi na putu do Krnjakove kancelarije svi morali proći kraj njega.

Kao pripadnik SUS-a Amšlinger nije čuo ništa o likvidacijama ili uhićenjima civila. 'Nije mi poznato da bi pripadnici ove postrojbe privodili civile srpske nacionalnosti, a sve drugo čuo sam iz medija', kazao je svjedok.

U SUS koji je tada brojao od 90 do 120 pripadnika ušao je iz vojne obavještajne službe, zajedno s Krnjakom i gotovo svim ostalim pripadnicima. No, na pitanje suca zašto ga nema u evidenciji obavještajne zajednice, već je upisano da je najprije bio pripadnik 106. brigade, a kasnije SUS-a, Amšlinger je kazao da mu to nije jasno te da je vjerojatno riječ o 'krivim podacima'.

Inače, riječ je o svjedoku kojega je tijekom ispitivanja spomenuo bivši zamjenik ravnatelja osječke bolnice Mladen Pajtler, opisujući ga kao policajca kojemu je predao papirić na kojemu je jedina preživjela žrtva egzekucija na Dravi Radoslav Ratković navodno zabilježio što mu se dogodilo.

Pajtler je rekao da se 'policajac prezimena Amšlinger' i ranije zanimao za leševe oblijepljene selotejpom i izvučene iz Drave te da je do njega i prije dolaska u bolnicu došla informacija o Ratkovićevom papiriću. Navodno je tražio da ga se pozove u slučaju da u bolnicu dođe još takvih tijela.

Amšlinger, međutim, tvrdi da je Pajtler lažno svjedočio. 'Netočno je da sam tražio da me obavještavaju u sličnim slučajevima. Nalog da odem u bolnicu dao mi je Krnjak, nije rekao u vezi čega samo da ću dobiti cedulju. Od doktora sam umjesto cedulje preuzeo kuvertu. Nisam imao potrebu to čitati i odnio je Krnjaku', rekao je svjedok.

Suđenje se nastavlja 1. prosinca, ispitivanjem novih svjedoka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene