Uredbom donesenom u četvrtak na sjednici Vlada je uredila osnivanje Ureda predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti, koji će bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović imati u sklopu rezidencijalnog objekta u Visokoj ulici u Zagrebu.


Bivšoj je predsjednici Ured dodijeljen na njezin zahtjev, a obavljat će stručne, analitičke, administrativne i tehničke poslove za potrebe bivše predsjednice.

Vezani članci Josip Aladrović - 2 Aladrović nakon sastanka sa sindikatima: "Mislim da su zadovoljni ponudom" Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Oglasila se i Predsjednica: "Moj stav se nije promijenio, poštujem dostojanstvo i rad nastavnika, a štrajk je ustavno pravo"

Kolinda Grabar-Kitarović, osim Ureda, prema Zakonu o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti ima pravo i na vozilo, vozača i dva državna službenika, a novac za plaće i ostale troškove osiguran je u proračunu.

"Kako bi se navedeno pravo predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti moglo u cijelosti ostvariti, Uredbom se uređuje osnivanje Ureda predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti te druga pitanja od važnosti za rad Ureda", rekao je ministar državne uprave Ivan Malenica.

Ministar državne imovine Mario Banožić novinarima je uoči sjednice rekao da će ured bivše predsjednice najvjerojatnije biti u sklopu rezidencijalnog objekta u Visokoj ulici. "Vjerojatno će jedan dio Visoke biti, nekakvih stotinjak kvadrata koje će fizički biti moguće odvojiti", rekao je.

''S obzirom na veliki interes javnosti u svezi lokacije Ureda bivše predsjednice, izvješćujemo Vas da će isti biti na adresi Visoka 22'', potvrdili su nakndano iz Ministarstva državne imovine.

U kampanji uoči predsjedničkih izbora prije pet godina Kolinda Grabar-Kitarović obećavala je da će Ured preseliti s Pantovčaka u Visoku, ali to se na kraju nije dogodilo. Obećanje bi se sad, nakon mandata, moglo ispuniti. (L.R., Hina)