Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslali im pisma

Uprava Brodosplita splitskim liječnicima: Ne otvarajte bolovanja radnicima u otkaznom roku!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neočekivano pismo od uprave Brodosplita stiglo je ovoga tjedna na adrese 157 liječnika obiteljske medicine iz Splita i okolice. Uprava u pismu liječnicima preporučuje da ne otvaraju bolovanje radnicima koji su u otkaznom roku. Ljutiti su i liječnici i sindikalni predstavnici, a vlasnik kaže da je to standardna procedura. HZZO je najavio provjeriti cijeli slučaj.

Obavijest u poštanskom sandučiću šokirala je splitsku liječnicu Vikicu Krolo. Pisala joj je uprava Brodosplita. Preporučuju da njihovim radnicima ne daje bolovanje dok su u otkaznom roku.

Spominje se i kontrola HZZO-a. 'Meni je to izazvalo stvarno jedan osjećaj mučnine,a tako i kod drugih kolega, i ljutnje, normalno. Zapravo, na taj se način zadire i u našu profesionalnost, znači u našu ocjenu kao liječnika kome treba dati bolovanje, a kome ne. To je, uostalom, i naš posao', kazala je.

>>
Brodosplit: Potpisan dogovor o otpremninama i otkaznim rokovima

Pročitajte i ovo Autobus Prometa u Splitu Najgora opcija za građane Splitski Promet upozorio gradove i općine: "Ukinut ćemo autobusne linije" Ministar Anušić i vlasnik Brodosplita Debeljak dogovorili su nastavak izgradnje obalnih ophodnih brodova U Brodosplitu Ministar Anušić sastao se s Debeljakom: "Izgradit ćemo ophodne brodove na ponos svima nama"

Isto pismo stiglo je i radnicima. Sindikati smatraju kako nije primjereno da uprava daje takve preporuke liječnicima. 'U krajnjoj liniji da je trebalo dati nekakav naputak, to je mogao HZZO. Isto tako moram reći da ova država ima svoje zakone, tako ima zakon o zdravstvenoj zaštiti koji treba poštivati. Prema tome, nije na upravi da odlučuje što da se radi', kazao je Joško Franić, povjerenik Sindikata metalaca u Brodosplitu.

Vlasnik Brodosplita tvrdi da nije ni znao za pismo. Obavijest je, kaže, uobičajena procedura kada ima puno radnika koji su u otkaznom roku i ne dolaze na posao.

'Ministarstvo rada i mirovinskog sustava daje preporuku da se u tom slučaju ne otvaraju bolovanja jer tako i tako je radnik doma na čekanju, što je sada preko 1.000- 1.500 ljudi. Znači, nema potrebe otvarati bolovanja i raditi trošak i državi i poslodavcu', kazao je Tomislav Debeljak, vlasnik Brodosplita.

Iz HZZO-a su rekli kako će istražiti cijeli slučaj. Liječnicima poručuju da rade u skladu s pravilima struke i pacijentima omogućuju bolovanje sukladno zdravstvenom stanju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene