Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vikendima u kolovozu, petkom (u popodnevnim) i subotom (tijekom cijeloga dana) te nedjeljom (poslijepodne) očekujte pojačan promet na našim cestama i autocestama, upozoravaju iz Hrvatskog auto-kluba (HAK).


Posebice subotom, već od ulaska osobnih vozila na graničnim prijelazima sa Slovenijom: Maclju, Bregani, Kaštelu, Plovaniji, Rupi i Pasjaku i iz Bosne i Hercegovine kod Metkovića, a na izlazu iz Hrvatske na prijelazima s BiH: Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja i Metković odnosno Crveni Grm i Kamensko, te na GP Bajakovo prema Srbiji.

Vezani članci Gužva ispred Velesajma gdje je započelo cijepljenje Pfizerom VIDEO Gužve na Zagrebačkom velesajmu sve veće, COVID redari nemoćni: "Ovo je kaos." Šostar objasnio što se događa Slika nije dostupna HAK: Kolona na Istarskom ipsilonu sedam kilometara

Ističu da je vikendima vrlo gust promet osobnih automobila na dionicama naših autocesta: A1, Zagreb-Karlovac i Bosiljevo-Split-Ravča, A6, Bosiljevo-Oštrovica, A3, Bregana-Slavonski Brod-Bajakovo, na riječkoj obilaznici, državnim cestama D1 (Lička) i D8 (Jadranska magistrala) te prilazima turističkim mjestima i trajektnim lukama Jablanac, Prizna, Brestova i Valbiska.

Zabrana za teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona, svake je subote od 4 do 14 sati i nedjeljom od 12 do 23 sata na važnijim državnim cestama: D8 (Jadranska magistrala) D9 (Metković-Opuzen) D21 (Kaštel-Kanfanar) D66 (Pula-Labin-Opatija) D23 (Žuta Lokva-Senj).

Zabrane uoči praznika i blagdana

Uoči Dana domovinske zahvalnosti zabrana je 4. kolovoza od 15 do 23 sata te na blagdan, u četvrtak, 5. kolovoza, od 14 do 23 sata. Slično će biti i uoči blagdana Velike Gospe, u petak, 13. kolovoza, od 15 do 23 sata, u subotu od 4 do 14 sati i naravno u nedjelju na blagdan od 14 do 23 sata.

Nedjeljom poslijepodne, uz gužve na trajektnim pristaništima, s otočne strane Krčkoga mosta pa prema Oštrovici te po Istarskom ipsilonu prema graničnom prijelazu Kaštel, vrlo gust promet bit će u kolovozu i na graničnim prijelazima sa Slovenijom i kod Metkovića, na izlazu, a na Bajakovu, Staroj Gradiški, Slavonskom Brodu i Županji na ulazu u zemlju.

Gust promet očekuje se krajem tjedna

Znatno gust promet krajem zadnjeg dana u tjednu, očekuje se na prilazu Zagrebu, središnjem hrvatskom prometnom raskrižju, uz gužve i moguća duža čekanja pred naplatnim postajama Lučko i Ivanja Reka. Koristite, stoga, naplatu Demerje (za bankovne i kreditne kartice, ENC i Smart) i barem tri kilometra znatno brže prođite pokraj naplatnih kućica Lučko.

Tijekom predstojećeg vikenda vozači neka obrate pozornost na vremenske prilike. Do početka vikenda nastupit će postupno naoblačenje praćeno kišom, pljuskovima i grmljavinom, a razvedravanje je najavljeno za nedjelju. Kolnici hrvatskih cesta osjetit će promjene te tijekom kiše ili pljuskova valja voziti pozorno, jer zaustavni put tad je mnogo duži nego kad je kolnik suh, upozoravaju iz HAK-a. (Hina)