Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napomene za starije osobe

Upozorenje: Ne izlazite na hladnoću!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izdano je upozorenje najvišeg stupnja rizika za starije osobe radi hladnoće zbog čega im se preporučava izbjegavanje izlaganja niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima.

Starije osobe radi sniženog bazalnog metabolizma, te fizičke neaktivnosti i promjena u organima i organskim sustavima tijekom starenja pripadaju rizičnoj skupini posebno osjetljivoj na niske temperature, a na prvom mjestu su srčani bolesnici i oboljeli od respiratornih bolesti, navodi se u priopćenju Centra za gerontologiju, koji je ujedno Referentni centar Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi za zaštitu zdravlja starijih osoba.

Pročitajte i ovo Policajci pronašli 93-godišnjakinju koja se smrzavala Raznježili javnost Policajci pronašli 93-godišnjakinju koja se smrzavala: Nosili je dva kilometra do kuće Davorka Muškardin i Valentina Baus ledeni val Niske temperature problematične su za dvije skupine, dobro pripazite na znakove pothlađenosti: "U tom slučaju već treba reagirati"

>> Koprivnica: Muškarac se smrznuo u polju

Starijim osobama tako se preporuča slojevita odjeća, čiji vanjski sloj treba biti nepropustan na vjetar i vlagu, a po mogućnosti odjeća od vune, polipropilena i svile koja zadržava više topline u unutarnjim slojevima od pamuka. Prilikom izlaska iz kuće, koji treba izbjegavati, preporuča se zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama, te prekriti usta šalom, radi prevencije direktnog udisanja hladnog zraka, važna je topla i komotna obuća, bez visokih peta.

Piti tople napitke i izbjegavati alkohol

Predugo izlaganje hladnoći uz pojavu drhtavice znak je za hitan povratak u unutrašnji prostor, a također treba izbjegavati teži fizički rad na otvorenom, te sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje te ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama.

Potrebno je piti tople napitke te izbjegavati alkohol i kofein. Nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje (osobito prekriženih nogu), cipele s visokom ili preniskom potpeticom. U slučaju pojave simptoma poput trnjenja, te gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju crvenu kožu okrajina, potrebno je potražiti pomoć svog izabranog liječnika obiteljske medicine.

U vrijeme hladnih mjeseci nužno je kontaktirati učestalije stariju osobu koja mora uvijek uz sebe posjedovati svoje osobne podatke, ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona kontakt osobe kojoj se može javiti o toj starijoj osobi. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene