Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci upozoravaju

Hrvatskoj prijeti epidemija mišje groznice!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dosad je zabilježeno 13 slučajeva oboljevanja, a vrhunac epidemije očekuje se od kraja svibnja do kolovoza.

Hrvatskoj prijeti epidemija mišje groznice, upozoravaju stručnjaci. Dosad je zabilježeno 13 slučajeva oboljevanja, a vrhunac epidemije očekuje se od kraja svibnja do kolovoza. Epidemiolozi upozoravaju građane da posebno pripaze na higijenu te da za vrijeme boravka u prirodi hranu drže u zatvorenim posudama, ne sjede direktno na tlu te češće peru ruke, kako bi se zaštitili od glodavaca.

Pročitajte i ovo Moždani udar (Foto:Getty Images) Prvi uzrok invalidnosti Europi prijeti epidemija moždanog udara, doznajte kako ga na vrijeme prepoznati Slika nije dostupna Otkrivamo dokad će epidemija trajati Mišja groznica u Hrvatskoj: Broj oboljelih raste, zabilježen i prvi smrtni slučaj

Zagreb: Prijeti li nam epidemija mišje groznice?

Mišja groznica ne prenosi se s osobe na osobu, a njezini glavni simptomi su povišena temperatura, glavobolja te bolovi u trbuhu i leđima. Oporavak traje nekoliko tjedana ili mjeseci.

'Oni zaraze tlo, razne predmete, biljke, plodove i slično, i onda ako sjedimo na tom tlu, ako nešto radimo, pijemo vodu ili čistimo nešto u kućama, vikendicama, šupama, nosimo drva, treba paziti da svi ti glodavci ne budu u blizini našoj, a oni su u blizini ako smo neuredni', rekla je dr. Alemka Markotić, Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević":

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene