Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Modrice im trofeji

Upoznajte hrvatskog nindžu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nindže su bili poljoprivrednici koji su bili pod terorom šoguna, odnosno vojskovođa, te im je bilo zabranjeno oružje pa su se služili posebnim metodama.

„Ninjutsu je vještina samoobrane i preživljavanja, ali je isto tako vještina sakrivanja prikradanja. Nindžu nikada niste mogli vidjeti. Nindžu nikada niste mogli čuti, on se pokazivao samo onda kad je on to htio“, kaže Shihan Dean Rostohar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna objavljen i raspored Srbija poziva rezerviste na vojne vježbe: "Kako bi se pravovremeno pripremili za provođenje mjera u miru, vanrednom i ratnom stanju" Slika nije dostupna Pripreme u školama Uskoro počinje nastava: U zagrebačkim školama u planu vježbe evakuacije od prvog dana

Baš kao što nindže sve prikrivaju svojim vještinama, tako ni kod glavnog učitelja ne biste nikada mogli primijetiti da je po nečemu poseban.

„Ja sam dragovoljac Domovinskog rata. U jednoj sam akciji iza neprijateljske linije ranjen i ostao sam bez noge, međutim ova vještina mi je pomogla da se izdignem iznad toga, da bez obzira na to što nemam više nogu da mogu raditi sve što želim“, kaže Shihan Dean Rostohar.

>> Sigurno ste mislili da oni ovo ne mogu...

Deana učenici ne zovu trener, već Sensei što u slobodnom prijevodu znači učitelj, a u doslovnom, onaj tko je prošao iskustvo prije nas. I to kakvo iskustvo. 36 godina u borilačkim sportovima, a 26 u ninjutsuu. Dosegnuo je majstorsko zvanje, on je shihan, odnosno glavni učitelj. Titula koju je zaradio među prvih 30 od ukupno stotinjak bijelaca u svijetu. Da bi se došlo do te titule, potrebno je 15 do 20 godine vježbanja ove ratničke vještine. '86. godine otišao je na seminar svog učitelja Masaakija Hatsumija. On je 34. generacija nositelja tradicije s učitelja na učenika stoljećima unatrag od 900. godine.

Trenira se s pravim oružjem i to bez zaštitne opreme. A vježbe se sastoje od padova na beton, bacanja shurikena, gađanja lukom i strijelom, udaraca koji paraliziraju tijelo i izbjegavanja tradicionalnog japanskog mača katane.

„Prvi put ti nije svejedno jer sve o čemu misliš je taj oštar mač kako ide prema tebi, a kasnije jednostavno ti to postaje normalno, izmičeš se kao da te napada drvenim mačem“, kaže Hana Demoli praktičarka ninjutsua. Iako su svjesni da na svakom treningu mogu nastradati, ovi ljudi toliki su zaljubljenici u ovu vještinu da modrice nazivaju svojim trofejima.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene