Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rođeni s Downovim sindromom

Sigurno ste mislili da oni ovo ne mogu...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekipa Provjerenog provela je dan na poslu s Ivicom i Jurom – vrijednim radnicima koji, osim svojih zadataka, na poslu najviše vole dijeliti zagrljaje i poljupce.

Jure i Ivica imaju Downov sindrom, dobar posao, svoju plaću i puno obožavatelja. Svaki dan rade, na posao nikad ne kasne, a osim za ručak, stanku na poslu uzimaju još samo kako bi podijelili nekoliko zagrljaja i poljubaca. Otprilike jedna od 700 beba u Hrvatskoj rodi se s Downovim sindromom, ali tek malen broj njih završi školu i radi. Problem su predrasude da oni to ne mogu. A zapravo ni ne dobiju šansu. Jure i Ivica su zato iznimka, iako bi trebali biti pravilo.
 
'Volim raditi, a tako, lipo mi je, moram raditi sad tu i moram dobiti plaću za to. Dobijemo kune i mogu s njima kupiti nešto', odgovorio je Jure novinarki Provjerenog. Posao na kojem je sada nije mu prvi u životu, jer je prije radio kao konobar tijekom sezone u svom rodnom Zadru. 'Nisam dala da nešto ne može, jer zašto ne može? Može, mora moći! Svi moraju moći probati nešto. Pa kad probaš, vidiš da možeš, znači da možeš. A kad probaš pa vidiš da ne možeš, onda znaš da ne možeš', objašnjava svoj način odgoja Ivičina majka Klaudija kojoj je Jure najstarije dijete.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

On ima 26 godina, a Ivica iz Zagreba ima 40 godina. 'Radim svaki dan od 7 do 13', kaže Ivica koji u kuhinji radi već više od 15 godina. I on je najstarije dijete u obitelji, a ima još sestre blizanke. S jednom od njih sada živi, druga se udala, a roditelji žive u blizini Siska. 'Ivica nikad nije imao nikakvog popusta, i sad mislim da smo bili na dobrom putu jer on je sve mogao obaviti kao njegove seke', kaže njegov otac Mato.
 
Kako se snalaze na poslu i zašto su među rijetkim zaposlenim osobama s Downovim sindromom, doznajte u prilogu Provjerenog. Nakon toga Juru i Ivicu još dugo nećete zaboraviti!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene