Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bijeg pred novim zakonom

Uplašila ih Vlada, višestruko veći broj umirovljenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je uspjela ozbiljno uplašiti umirovljenike najavom novog zakona o mirovinskom osiguranju.

Naime, u prvoj polovici ove godine broj prijevremenih umirovljenja veći je za čak tri četvrtine nego lani, a te šokantne podatke iznio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Umirovljenici se boje da bi ubuduće teže odlazili u prijevremenu mirovinu, odnosno da bi im mirovina bila manja i za 20 posto na mjesec.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Provjereno: Zvonimir Rusjan - 3 Užasna situacija SKANDALOZNO Zvonimir je 11 godina bez mirovine zbog nevjerojatnog razloga: "Vjerojatno čekaju da umrem..."

Gospođa Katica Fortuna otišla je iz Gradske plinare u prijevremenu mirovinu, morala je zbog bolesti, a imala je 46 godina i 25 godina radnog staža. 'Nisam više mogla raditi, nisam imala snage za rad', rekla je Fortuna. Oko deset tisuća osoba u prvoj polovici ove godine otišlo je u prijevremenu mirovinu. U usporedbi s prošlom godinom to je zapanjujućih 75 posto više.

'Sigurno je zabrinjavajuće, ali ne možemo reći da nije bio očekivano. To je dominantno posljedica recesije i problema koje imamo u domaćem gospodarstvu i moramo znati da su se oni s jednim određenim odmakom odrazili na domaće tržište rada', objasnio je Zdeslav Šantić, ekonomski analitičar Splitske banke.

U stranci umirovljenika slažu se da je priljevu novih umirovljenika najviše pomogla kriza, ali sigurno ih je uplašila i hrvatska Vlada. Ljudi se boje najavljenih strožih kazni za raniji odlazak u mirovinu, a povećala bi se i dobna granica za onu starosnu.

'Ako je netko radio 42 godine, ima sad 62 godine jer je rano ušao u svijet rada i netko mu prijeti da će više nego dvostruko povećati penalizaciju po svakoj godini koja mu nedostaje do 65 godina, pa znate da će izabrati mirovinu sada', rekao je Silvano Hrelja iz Hrvatske stranke umirovljenika. Vlada sama sebi šteti takvim najavama, dodaje Hrelja, i gotovo je sigurno da će u zemlji koja već ima previše umirovljenika broj novih i dalje rasti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene