Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Možda ipak ništa od Čačićevog projekta

Upitno kreditiranje HE Ombla, EBRD revidira odluku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon žalbe Zelene akcije, Europska banka za obnovu i razvoj započela je reviziju odluke o kreditiranju izgradnje hidroelektrane Ombla.

Žalba je ocijenjena relevantnom te je stoga pokrenuta revizija. Neovisni revizor i predstavnica EBRD-a ovih su dana posjetili Hrvatsku i obišli izvor Omble te se sastali s predstavnicima HEP-a, Zelene akcije i Bankwatcha, izvijestila je Zelena akcija.

Pročitajte i ovo Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga Banke neće raditi 17. travnja Obavijest za građane Obavite sve što trebate na vrijeme: Objavljeno kojeg dana banke neće raditi

Protiv izgradnje hidroelektrane Ombla izjasnili su se i struka i javnost zbog ekološke štetnosti te financijske i ekonomske neisplativosti ovog projekta. Usprkos tome, HEP je uspio dobiti uvjetno kreditiranje projekta u iznosu od 123 milijuna eura (od ukupno predviđenih 152 milijuna) od EBRD-a u studenom 2011. godine. Kreditiranje je uvjetno jer je EBRD zatražio dodatna istraživanja bioraznolikosti, koja nisu bila adekvatno provedena.

>> Udruge pozvale Vladu da odustane od gradnje HE Ombla

'Činjenica da EBRD navode iz naše žalbe ozbiljno razmatra prije odluke o financiranju izgradnje HE Ombla upućuje da je bilo nepravilnosti u procesu odobravanja i planiranja izgradnje ovog projekta. Pritom napominjemo da revizija ne ocjenjuje sveukupnu isplativost projekta niti sveukupnu štetnost za okoliš, već samo da li je EBRD prekršio svoje vlastite procedure i standarde te eventualno zakonske odredbe Republike Hrvatske i Europske unije. Smatramo kako je naša žalba utemeljena po svim točkama, a svakako naglašavamo da javnost i lokalno stanovništvo nisu bili adekvatno informirani niti uključeno u odlučivanje', izjavili su u Zelenoj akciji.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene