Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon žalbe Zelene akcije, Europska banka za obnovu i razvoj započela je reviziju odluke o kreditiranju izgradnje hidroelektrane Ombla.


Žalba je ocijenjena relevantnom te je stoga pokrenuta revizija. Neovisni revizor i predstavnica EBRD-a ovih su dana posjetili Hrvatsku i obišli izvor Omble te se sastali s predstavnicima HEP-a, Zelene akcije i Bankwatcha, izvijestila je Zelena akcija.

Vezani članci Novac, ilustracija Velika promjena za 840.000 građana: Banke smanjuju minuse, ljudima šalju obavijesti da vrate novac Koliko Hrvati koriste minus na računu (Foto: Informer) Jeste li u minusu? Sve što morate znati o dopuštenom prekoračenju i zamkama koje krije

Protiv izgradnje hidroelektrane Ombla izjasnili su se i struka i javnost zbog ekološke štetnosti te financijske i ekonomske neisplativosti ovog projekta. Usprkos tome, HEP je uspio dobiti uvjetno kreditiranje projekta u iznosu od 123 milijuna eura (od ukupno predviđenih 152 milijuna) od EBRD-a u studenom 2011. godine. Kreditiranje je uvjetno jer je EBRD zatražio dodatna istraživanja bioraznolikosti, koja nisu bila adekvatno provedena.

>> Udruge pozvale Vladu da odustane od gradnje HE Ombla

'Činjenica da EBRD navode iz naše žalbe ozbiljno razmatra prije odluke o financiranju izgradnje HE Ombla upućuje da je bilo nepravilnosti u procesu odobravanja i planiranja izgradnje ovog projekta. Pritom napominjemo da revizija ne ocjenjuje sveukupnu isplativost projekta niti sveukupnu štetnost za okoliš, već samo da li je EBRD prekršio svoje vlastite procedure i standarde te eventualno zakonske odredbe Republike Hrvatske i Europske unije. Smatramo kako je naša žalba utemeljena po svim točkama, a svakako naglašavamo da javnost i lokalno stanovništvo nisu bili adekvatno informirani niti uključeno u odlučivanje', izjavili su u Zelenoj akciji.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.