Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Izgradnja je devastacija'

Udruge pozvale Vladu da odustane od gradnje HE Ombla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zelena akcija, GONG, Transparency International Hrvatske, Pravo na grad i inicijativa 'Srđ je naš' uputili su danas zahtjev Vladi da odustane od gradnje podzemne hidroelektrane na rijeci Ombli.

Saša Šegrt iz Transparency Internationala na današnjoj je konferenciji za novinare podsjetila da su prije mjesec dana tri od četiri neovisna stručnjaka došla do zaključka da Studiju o utjecaju na okoliš treba odbaciti. Ustvrdila je da ono što zabrinjava jesu izjave prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića da projekt ide dalje čime se, smatra Šegrt, obezvrjeđuje sustav neovisne revizije i javna rasprava te se prejuducira odluka Vlade.

Pročitajte i ovo Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga Slika nije dostupna ISPRED MINISTARSTVA GOSPODARSTVA Kosinjani prosvjedovali zbog izgradnje hidroelektrane: "To je promašeni projekt"

>> Zelena akcija: 'Milanoviću i Zmajloviću, pokažite kičmu'

Šegrt je rekla da svaki projekt koji se financira novcem poreznih obveznika treba biti transparentan te da podaci moraju biti dostupni javnosti. 'To predstavlja temelj za kvalitetnu javnu raspravu i donošenje kvalitetne odluke', ustvrdila je.

Vanja Škorić iz GONG-a istaknula je kako se neobjavljivanjem rezultata revizije Studije utjecaja na okoliš krši cijeli niz propisa kao i Zakon o pravu pristupa informacijama.

'Neprihvatljivo je da institucije u Hrvatskoj ne daju informacije potrebne za javnu raspravu', istaknula je, te pozvala HEP i Ministarstvo zaštite okoliša da omoguće kvalitetnu javnu raspravu i objave podatke Studije o isplativosti projekta, kako bi se znalo na temelju čega se donosi odluka o tako važnom projektu.

Stručnjak za krš i predstavnik inicijative 'Srđ je naš' Ivo Lučić kazao je da je Studija utjecaja na okoliš za ovaj projekt napravljena još 1999. godine, kada su standardi zaštite okoliša bili znatno niži nego danas. Upozorio je i da je prilikom njezina donošenja bilo propusta u postupku kao što je eliminiranje Ognjena Bonaccija, koji je imao niz primjedbi na sadržaj studije, iz Stručne komisije za procjenu studije.

Lučić je ustvrdio da se radi o falsificiranju temeljnih podataka na kojima počiva procjena utjecaja. Istaknuo je da se stanovnici područja Mokošice i Rijeke dubrovačke posebno protive izgradnji hidroelektrane jer su svjesni da je Dubrovnik u visoko rizičnoj zoni što se tiče potresa.

'Mi smo žrtve forsiranja slijepog investicionizma, a Vlada Republike Hrvatske postaje eksponent građevinskog lobija', istaknuo je Teodor Celakoski iz Prava na grad te upozorio kako je HE Ombla još jedan u nizu projekata koji se rade na principu ignoriranja mišljenja javnosti i struke.

Izrazio je sumnju da je jedna od skrivenih svrha za izgradnju hidroelektrane opskrba vodom golf terena i vila na platou Srđa budući da se radi o zidanju brane od 130 metara u špilji iz koje se cijeli Dubrovnik opskrbljuje pitkom vodom te je, prema njegovim riječima, u planu povećanje kapaciteta crpljenja s 500 litara po sekundi na na 1.500 litara po sekundi.

'Mi jesmo za investicije, ali nismo za devastacije', kazala je Jagoda Munić iz Zelene akcije te dodala da je izgradnja HE Omble devastacija jer je 'nelegalna, neekološka i neisplativa'. Ocijenila je da od ovog projekta koristi mogu imati samo građevinski lobiji i prodavači vode, što je zapravo, istaknula je, investicija u betoniranje i rasprodaju prirodnih resursa.

Upozorila je da će štetu i trošak projekta snositi građani Hrvatske kroz cijenu električne energije ili kroz sufinanciranje projekta iz državnog budžeta. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene