Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ulomci iz dnevnika...

Unuci Franje Tuđmana napravili mu internetsku stranicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unuci prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana pokrenuli su internetsku stranicu na kojoj su objavljeni ulomci iz njegova dnevnika, važni govori, fotogalerija...

Zahvaljujući svojim unucima, prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman dobio je svoju internetsku stranicu www.tudjman.hr.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Dan Hrvatskog sabora Plenković se prisjetio Tuđmana: ''Hrvatsku treba razvijati na dobrobit svih građana'' Gordan Jandroković 34. obljetnica Dan nakon eksplozije Vatrenih i HDZ-ovci istrčali na teren: Tradicije se čvrsto drže, a stranka je zamalo imala drugo ime

Dejan Košutić, Siniša Košutić, Nina Tuđman Vuković i Ivana Tuđman urednici su ove stranice na kojoj se mogu pročitati brojne zanimljivosti, među kojima su i promišljanja prvog hrvatskog predsjednika koja je zapisivao u svoj dnevnik. Radi se o ulomcima iz dnevnika od siječnja 1972. do kolovoza 1984. godine, odnosno iz vremena kada je više puta bio u zatvoru. Pa je tako 14. svibnja 1972. godine, na svoj 50. rođendan zapisao:

'Danas mi je pedeseti rođendan! Pedeset godina života, u kojem sam više puta zaželio da bi bolje bilo da ga ne živim, da me nema, da nestanem… ali u kojem se valjda nikad nisam osjećao tako bolno, bespomoćno kao na današnji dan… Osvrćući se unatrag na svoj život, nemam se čega stidjeti. Osim “oživotvorenja” svojih društvenih ideala! Inače, štoviše, mogu se ponositi!! (...)

Dospjeh ovdje zasluženo! Samo ne za ono zašto me okrivljuju! A sve za što sam živio i radio 50 godina kao da se nepovratno sunovratilo u provaliju, u bezdani ponor. A ipak nije. Vjerujem jako velik broj intimnih prijatelja i poštovatelja… I pismeno djelo… I vjera da ta žrtva ipak nije uzaludna. Već danas je naplaćuju furtimaški za sitne ustupke koje drukčije nisu mogli izvojštiti, a jednom će doći i povijesna ocjena i priznanje. Jednom će i taj hrvatski narod moći reći istinu o sebi… Za sad mi preostaje mali tračak nade da ne mogu naći razloga da me do kraja unište.'

Urednici su na stranici objavili i neke od značajnijih govora prvog hrvatskog predsjednika, ali i popis radova koje je objavio kroz gotovo 50 godina književnog stvaralaštva. Na stranici se nalaze i brojne Tuđmanove fotografije.

>> Ankica i Nevenka na Tuđmanovu grobu s HDZ-om, došli i generali

Kći prvog predsjednika, Nevenka Tuđman, potvrdila je da su stranicu pokrenuli unuci predsjednika Tuđmana, dok je njegov sin Miroslav na pitanje o pokretanju stranice rekao da se prvo mora raspitati može li dati informacije o njezinu pokretanju, iako je stranica već aktivna, piše Večernji list.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene