Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Tanja Radočaj danas je na konferenciji za novinare predstavila akciju 'Prve tri su još važnije!' koju je radi unaprjeđenja potpore roditeljima djece s teškoćama u razvoju u prvim godinama života, pokrenuo UNICEF s partnerima.


Djeca s teškoćama u razvoju, kao i sva druga djeca imaju pravo razviti svoje potencijale, a u tome glavnu ulogu imaju roditelji, ali i društvo koje roditeljima treba osigurati potporu u podizanju i skrbi o djeci, istaknula je Radočaj. Rekla je da roditelji djece s teškoćama u razvoju, baš kao i drugi roditelji imaju pravo na pomoć u razvoju svoje djece, no činjenica je da njima takve pomoći i podrške treba više. Pravodobne informacije, podrška roditeljima i pristup potrebnim službama u razdoblju ranog djetinjstva mogu imati presudan utjecaj na razvoj djece. 'Prve 3 su još važnije!', nastavak je aktivnosti započetih u sklopu akcije 'Prve 3 su najvažnije!' koju je UNICEF predstavio krajem 2006. godine, dodala je Radočaj.

Vezani članci Marin Ilej Stručnjak iz UNICEF-a: "Medijska pismenost je abeceda 21. stoljeća" Život u Hrvatskoj: Baranja - 9 Ovaj hrvatski kraj ima više od tisuću četvornih kilometara prirodnih ljepota i samo jedan grad. No, iako hrana doslovno raste na sve strane - neki gladuju

U sklopu akcije 'Prve 3 su još važnije!' UNICEF planira zajedno s partnerima (stručnjacima, udrugama roditelja djece s teškoćama u razvoju i Gradom Zagrebom) osigurati bolju skrb za djecu i roditelje kroz postojeće servise te kroz stvaranje novih. Kroz suradnju s lokalnim upravama i samoupravama, planira se širenje dobre prakse u potpori roditeljima u cijeloj Hrvatskoj, a Grad Zagreb kroz projekt 'Mali dom' prvi u Hrvatskoj pokreće integrirani sustav skrbi za djecu s teškoćama u razvoju i roditelje koji uključuje i psihološku potporu, skrb u kući te dnevni centar.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj u 2007. registrirano je 2922 djece s teškoćama u razvoju u dobi do četiri godine starosti. Najmlađi čine jedan posto svih osoba s invaliditetom registriranih pri Hrvatskom registru o osobama s invaliditetom. Najviše djece s teškoćama u razvoju živi na području Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije (31 posto).

Prve aktivnosti u UNICEF-ovom programu krenut će 13. veljače, kada počinje seminar o komunikaciji zdravstvenih djelatnika s roditeljima djece s razvojnim rizicima kojega će predvoditi vodeći stručnjaci s KBC-a Rebro. Prvi partner UNICEF-a, T-Hrvatski telekom uključio se u akciju kroz partnerstvo vrijedno milijun kuna u sklopu kojega je pozvao i svoje korisnike na doniranje, i dosad je prikupljeno 2,4 milijuna kuna za pokretanje programa, a medijski prostor i vrijeme za oglašavanje su osigurali Hrvatska televizija, Europlakat i Europapress Holding. Kampanja 'Prve 3 su još važnije!' počela je početkom godine jumbo plakatima, a akciji su se priključili i hrvatski rukometaši koji su snimili kalendar s djecom.

Budući troškovi provođenja aktivnosti u 2009. i 2010. iznose više od četiri milijuna kuna, pa UNICEF poziva građane i tvrtke na doniranje za akciju - uplatama putem internetske stranice www.unicef.hr ili na žiro račun 2360000-1500092173, poziv na broj 9499-01. Istaknuto je da Konvencija o pravima djeteta ističe prava djece s teškoćama u razvoju, te prava svih roditelja na pomoć.