Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UNICEF I RESORNO MINISTARSTVO

Lea ima 15 godina i niz poteškoća od rođenja, ali poteškoća ima i u sustavu: UNICEF i ove godine organizira humanitarnu utrku za pomoć Lei i drugoj djeci s poteškoćama

Aktualno Galerija UNICEF-ova Mliječna staza - 3 UNICEF-ova Mliječna staza - 3 Foto: DNEVNIK.hr Unicefova Mliječna staza - 6 Unicefova Mliječna staza - 6 Foto: DNEVNIK.hr Unicefova Mliječna staza - 5 Unicefova Mliječna staza - 5 Foto: DNEVNIK.hr Unicefova Mliječna staza - 4 Unicefova Mliječna staza - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Unicefova Mliječna staza - 2 Galerija 1/7 >>
Svako treće dijete u Hrvatskoj živi s poteškoćama, dok su usluge rehabilitacije mnogima nedostupne. UNICEF u suradnji s resornim ministarstvom i ove godine organizira humanitarnu utrku Mliječna staza.

Lea ima 15 godina. Zbog prijevremenog rođenja i epilepsije njene je fizičke i mentalne poteškoće teško pobrojati.

''Hendlati dijete s višestrukim poteškoćama i biti fokusiran uz njega od nula do 24 iziskuje fizički veliki napor, ali i prije svega mentalni'', komentirala je reporterki Jeleni Rastočić za Dnevnik Nove TV Danijela Horvat, Leina mama.

Svaki dan iz Zaprešića vozi je u Mali dom u Zagrebu - rehabilitacijski centar koji je Lein centar svijeta. U Zaprešiću ovakve ustanove nema.

''E to je strašno veliki problem. U manjim gradovima nema opcija osim staračkih domova gdje nas uglavnom nažalost usmjeravaju'', govori Horvat.

U Hrvatskoj jedno od četvero djece s poteškoćama nema pristup potrebnim uslugama. ''Uslugama kao što je psihosocijalna pomoć, fizioterapija, ili logoped. I ovisi mnogo u kojem djelu Hrvatske živite'', objasnila je predstojnica ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Regina M. Castello.

Donacije od utrke Mliječna staza uložit će u edukaciju osoblja. Ministarstvo će osigurati zapošljavanje, prostore i ostala sredstva.

''Kroz projekte deinstitucionalizacije, u koje u ovom trenutku ulažemo gotovo milijardu kuna, mi ćemo u svim, ja ću reći doslovno u svim područjima Republike Hrvatske povećati opseg socijalnih usluga'', izjavio je ministar Josip Aladrović.

Uz dobru podršku, teškoće postaju mogućnost.

''Trebalo bi izgraditi tih sportskih centara, igrališta, dvorana koja su prilagođena osobama s invaliditetom da imaju uopće mogućnosti'', rekla je paraolimpijka Nataša Sobočan.

I zakoni otežavaju život roditelja i djece s poteškoćama. S Leinom punoljetnošću njezini će roditelji izgubiti skrbništvo dok ne dobije rješenje o poslovnoj nesposobnosti.

''Tada netko, kojeg vi niti ne upoznate, na nekih devet mjeseci do godinu dana odlučuje za vaše dijete'', govori Horvat.

''To je nešto što moramo promijeniti'', komentirao je ministar Aladrović.

Iako Lea ne govori, ona razumije i osjeća. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene