Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRČIMO ZA PRIJEVREMENO ROĐENU DJECU

UNICEF i Grad Zagreb pozivaju na humanitarnu utrku Mliječna staza 2017.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sklopu projekta osnivanja prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj UNICEF 9. i 10. rujna u središtu Zagreba organizira humanitarnu utrku Mliječna staza, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

U subotu, 9. rujna, u 10.00 sati održat će se revijalna dječja trka na Europskome trgu, uz brojne edukativne i zabavne sadržaje za cijelu obitelj. Odrasli trkači ondje će ujedno podizati startne brojeve za glavne utrke na 5 i 10 kilometara, koje će se održati u nedjelju, 10. rujna, s početkom u 18.30, a start i cilj bit će na Trgu Eugena Kvaternika.

Pročitajte i ovo Mliječna staza - 5 Ispovijest adolescenata Važnost prekidanja tišine i brisanja stigme iz društva: Uskoro starta UNICEF-ova Mliječna staza Mliječna staza otvorene prijave Šesta Mliječna staza: Trčite za mentalno zdravlje djece i mladih u školama

Prema Strateškom planu Ministarstva zdravstva otvaranje banke mlijeka planira se za 2018. godinu u u prostoru Kliničkog bolničkog centra Zagreb, a trenutna procijenjena vrijednost ulaganja iznosi 2 milijuna kuna, što uključuje i troškove adaptacije prostora. UNICEF će osigurati financijsku i tehničku podršku za ovu vrijednu investiciju u zdravlje najmlađih.

U Hrvatskoj se godišnje u prosjeku 2000 djece rodi prijevremeno, a njih 400 treba intenzivnu liječničku skrb. Majčino mlijeko je ključno za njihovo preživljavanje i razvoj. Prijevremeno rođena djeca koja se hrane majčinim mlijekom izložena su višestruko manjem riziku od brojnih bolesti i kraće borave u bolnici. Kada novorođenčad iz medicinskih razloga ne može primiti mlijeko svoje majke, banka mlijeka osigurava donirano mlijeko.

„Dugogodišnju suradnju Grada Zagreba i UNICEF-a nastavljamo pokroviteljstvom nad UNICEF-ovom utrkom Mliječna staza. Grad Zagreb prepoznaje važnost zdravog razvoja naših najmlađih sugrađana i ulogu koju majčino mlijeko u njemu ima. Stoga podupirem inicijativu za osnivanje prve banke humanog mlijeka i pozivam Zagrepčanke i Zagrepčane svih dobi da dođu na Mliječnu stazu i doprinesu našem zajedničkom cilju”, rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Sve sportaše, navijače i one kojima je stalo do zdravog načina života od malih nogu na utrku je pozvao i Tomislav Zanoški, igrač KHL Medveščak Zagreb, izrazivši podršku Medvjeda hrabroj prijevremeno rođenoj djeci.

„Na Mliječnoj stazi ukupno očekujemo 2000 sudionika, od čega 400 djece, što znači da će za svako dijete u Hrvatskoj koje se ove godine rodilo prijevremeno trčati najmanje jedna osoba, koja na taj način postaje čuvar njegova djetinjstva. Nadamo se da će što veći broj trkača, obitelji i djece na ovaj način pomoći djeci da dobiju najbolju moguću skrb. Veselimo se svakom sudioniku i radujemo susretu s građanima i trkačima. Vidimo se na Europskom trgu i Kvatriću 9. i 10. rujna!”, poručila je zamjenica predstojnice Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Đurđica Ivković, koja je gradonačelniku Bandiću uručila majicu Mliječne staze i poziv na utrku.

Građani se mogu uključiti doniranjem, sudjelovanjem u utrci i uplatom kotizacije od 123 kune ili navijanjem. Prihod od kotizacija bit će usmjeren u otvaranje prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj. Prijave su otvorene do 6. rujna na www.mlijecnastaza.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene