Obavijesti Video Pretražite Navigacija

UNCHR: Zakon o azilu još ima neke problematične aspekte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnik UNHCR-a Wilfried Buchhorn rekao je na okruglom stolu u povodu Svjetskog dana izbjeglica da je Zakon o azilu usklađen s europskim zakonodavstvom i važan korak u tom području, ali još ima neke problematične aspekte.

U novom Zakonu nedostaju intervjui u ubrzanom postupku i besplatna pravna pomoć u prvostupanjskoj proceduri, dok klauzula o privremenom isključenju i prestanku azila ili privremene zaštite nije još u potpusnosti usklađena s Konvencijom o izbjeglicama, rekao je Buchhorn.

Pročitajte i ovo Pakt o migracijama i azilu - 4 Na potezu Vijeće EU-a Europski parlament izglasao pakt o migracijama i azilu, nije prošlo bez incidenata Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

U samom sustavu azila veliko poboljšanje predstavlja uvođenje koncepta supsidijarne zaštite za osobe koje ne ispunjavaju uvjete Konvencije za dobivanje azila, ali im u njihovoj zemlji prijeti smaknuće, kao i uvođenje drugostupanjskog žalbenog tijela za osobe kojima je odbijen azil.

Hrvatska je do sada samo dvjema osobama priznala status azilanta, 2006. Sudanki i 2008. Afganistancu što je mali postotak u odnosu na zemlje EU-a, kazao je Buchhorn, koji se nada da će u Hrvatskoj zahvaljući novom zakonu i pojačanom radu ustanova više osoba dobijati međunarodnu zaštitu.

Državni tajnik MUP-a Ivica Buconjić rekao je da je uz novi Zakon o azilu, Hrvatski sabor donio i Zakon o strancima te Migracijsku politiku za 2007./2008. čime je stvoren temelj za daljni razvoj sustava azila i migracija.

Od 2004. otkad se primjenjuje Zakon o azilu utočište u Hrvatskoj zatražile su 582 osobe, a lani je u Prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini boravilo 197 osoba iz 27 država.

Potpredsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Šime Lučin rekao da je Hrvatska u jednom drugom vremenskom razdoblju bila suočena s traženjem utočišta u svijetu, a sada je suočena s rastom broja izbjeglica iz svijeta.

Na skupu, koji su pod nazivom "Azil u Hrvatskoj: što smo postigli i koji su sljedeći koraci" organizirali UNHCR i MUP sudjeluju predstavnici saborskih odbora, vladinih tijela, pravobranitelji, akademici i nevladine udruge.

U proteklih 17 godina Hrvatska je imala podršku UNHCR-a i međunarodne zajednice u zbrinjavanju stotina tisuća izbjeglica, kažu u UNCHR-u. Kao posljedica rata iz 90-ih još ima 133.000 izbjeglica. Iz Hrvatske je 80.000 izbjeglica koje žive u susjednim zemljama. Hrvatska ima oko 1600 izbjeglica i 2800 raseljenih osoba.

U svijetu je danas preko 40 milijuna ljudi koji su prisiljeni napustiti svoj dom zbog progona i nasilja. Po podatcima UNHCR-a u svijetu je 11,3 milijuna izbjeglica, 740.000 tražitelja azila, 13,7 milijuna raseljenih i 2,8 milijuna povratnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene