Jesen u voćarstvu znači pune ruke posla za sezonske berače. Međutim, u Baranji nema dovoljno ruku.


Unatoč velikoj nezaposlenosti, berača nema. Korisnici socijalne pomoći u sezonu ne žele jer gube pravo na socijalnu naknadu. Čini se da ovakvim zakonima država potiče nerad i kažnjava one koji žele raditi.

Vezani članci Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke (Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Usvojeno izvješće HNB-a za 2018.: Rastu zaposlenosti, plaće, stambeni krediti... Ekološki problem u srcu Baranje (Foto: Provjereno) - 3 Ekološka bomba u srcu Baranje: Najplodniju hrvatsku zemlju poznata tvrtka za prozvodnju hrane koristi kao divlji deponij

Dubravki je ovo šesta sezona. Branjem jabuka popravlja svoj umirovljenički proračun.

'Mogu lijepo zaraditi. To je 700 kuna tjedno. To je lijepa zarada. Puta četiri, znači 2800 kuna, tako da sam ja zadovoljna', rekla je Dubravka Baksa Horvat.

Dnevnica solidna. Nezaposlenih u Baranji ima i viška. A voćnjaci i vinogradi poluprazni. Nedostaje sezonaca.

'Težak posao nije. Dnevnica je tako svugdje. Tako svi plaćaju voćari u ovome kraju u Slavoniji i Baranji. Ali ne žele radit, jednostavno sam shvatio da ne žele raditi', rekao je voditelj voćnjaka Zvonko Meštrović.

Problem su markice, tvrdi predradnik Zvonko. Tko god prima socijalnu naknadu, u voćnjak ne želi legalno. 800 kuna koliko je socijalna naknada u ovom se voćnjaku može zaraditi za tjedan dana. Za onoga koji bere, na žalost, to znači da idući mjesec nema pravo na svoju socijalnu naknadu. Socijala se umanjuje za onoliko koliko ste zaradili.

Primjerice, ako netko tko prima socijalnu naknadu od 800 kuna zaradi u berbi jabuka 3200 kuna, naredna 4 mjeseca za njega nema socijale.

'I kad im se umanji pomoć ili ukine, oni će opet bit naši korisnici jer će podnijet zahtjev za novo pravo, novo staro pravo', rekao je Đimi Fuštin iz Centra za socijalnu skrb Beli Manastir.

Radio, ne radio, dođeš na isto. Čini se da država ovakvim zakonima potiče nerad socijalno ugroženih građana. Iako nezaposlen, 23.-godišnji David nema pravo na socijalnu pomoć.

'Nemam pravo, a i ne želim se u te socijalne uvjete hvatat. Hvala Bogu, imam dvije ruke, dvije noge, zdrav sam, mogu raditi', kazao je David Grindfelder.

Takvih je, sudeći prema praznim voćnjacima, u Baranji sve manje.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr