Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović putuje u trodnevni službeni posjet Njemačkoj gdje će s najvišim dužnosnicima te zemlje razgovarati o potpori Njemačke hrvatskom ulasku u EU, gospodarskim odnosima dviju zemalja i odnosima u jugoistočnoj Europi.


U veleposlanstvu u Njemačkoj u tijeku su pripreme za posljepodnevni dolazak predsjednika Josipovića.

Vezani članci Policija - Ilustracija - 3 U Gornjoj Stubici bacio ručnu bombu na obiteljsku kuću, oštećene i susjedne dvije Eksplozija u Stenjevečkoj ulici - 1 Detalji eksplozije u Zagrebu: Mladić bacio bombu pod auto, pa i sam nastradao

Prvog dana posjeta Josipović će se sastati s predsjednikom Bundestaga Norbertom Lammertom, a navečer će nazočiti koncertu Berlinske filharmonije. Tijekom trodnevnog posjeta susrest će se i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

>> 'Ekstremisti me neće zastrašiti'

>> Njemačka policija: Bomba je bila prava

Josipovićev posjet Berlinu događa se nakon što je u ponedjeljak ispred hrvatskog veleposlanstva u tom gradu pronađen paket s ručnom bombom i prijetećim pismom protiv predsjednika Hrvatske. Njemački mediji izvijestili su da je paket sadržavao ručnu granatu M-75.

Prijeteće pismo je potpisano sa HF, te se pretpostavlja da to znači Hrvatski Feniks. Uz slova HF je stajao i žig s hrvatskim grbom. Potpisana organizacija u pismu prijeti da će osvetiti smrt hrvatskih branitelja. Njemačka policija jučer je objavila kako je pronađena bomba prava, ali da još nemaju dovoljno informacija te je istraga još u tijeku.

Nakon postavljanja bombe i prijeteće poruke predsjednik Josipović naglasio je da se ništa neće mijenjati u vezi s posjetom Njemačkoj te da ga ekstremisti neće zastrašiti. 'Radi se o ekstremističkim prijetnjama koje nas neće pokolebati u organiziranju službenog puta u Njemačku', rekao je jučer Josipović.