Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatske sindikalne središnjice organiziraju novi javni prosvjed u četvrtak, 5. prosinca 2013. godine, na Markovu trgu, s početkom u 10:30 sati.


Prosvjednici će se okupljati od 9:30 sati do 10:00 sati na Trgu bana Josipa Jelačića, a potom će, u formiranoj povorci, krenuti na Markov trg. Prosvjed se održava zbog neprihvatljivih izmjena radnog zakonodavstva. Javni sindikalni prosvjed održava se pod nazivom "Stop nasilju nad radnim zakonodavstvom".

Mrsić: Uzimamo time-out, ne povlačimo zakon o radu

Vezani članci Tomislav Rajković Moguć štrajk? Sindikati protiv otkaza: ''Ovo nije restrukturiranje Holdinga, nego populističko smanjivanje broja ljudi'' Slika nije dostupna Mrsić: Uzimamo time-out, ne povlačimo zakon o radu

Evo što su sindikati poručili u pozivu na provsjed:

SPRIJEČIMO DONOŠENJE NOVOG ZAKONA O RADU!

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u saborsku proceduru upućuje novi Zakon o radu (samo „svojih ruku djelo“) kojim umanjuje ulogu sindikata i kolektivnih ugovora, a radnike posve prepušta (neodgovornim) poslodavcima. Odredbe su uređene na način da legaliziraju dosadašnje nepoštivanje Zakona uočeno kod dijela poslodavaca, tako da bi sada svi poslodavci, u svim sektorima, za sve radnike mogli radno vrijeme organizirati kako hoće! Nestaje jednaki raspored radnog vremena! Poslodavac bi vlastitom odlukom mogao iscrpljivati radnika do 56 sati tjedno, potom ih, kada ga ne „pogodi“ narudžba, poslati doma, a kada dobije narudžbu opet ih pozvati raditi do 56 sati, tako da unutar četiri mjeseci može prikazati prosjek o 48 satnom radnom tjednu! Niti tu nije kraj: kada takvim radnim intenzitetom „potroši“ radnika, poslodavac mu više neće trebati ponuditi druge poslove ili ga za njih dodatno osposobljavati, već mu otkazati ugovor o radu, a onda dalje bez obveze poštivanja zabrane zapošljavanja novog radnika šest mjeseci, na mjesto otpuštenog radnika zaposliti ustupljenog radnika preko agencije, jer je on jeftiniji. Ovoj spirali niti ovdje nije kraj – kraj će biti angažiranjem radnika na sat i plaćanjem na markicu/vaučer. Vrhunac kulinarskog umijeća „našega“ ministra je ograničavanje prava na štrajk tako da mu radnici ubuduće ne bi mogli dolazili pod prozore. Isto tako, snižavanjem prava, kako agencijskih radnika, a posredno i radnika kod korisnika, predlagatelj zakona čini sve da zadovolji zahtjeve („apetite“) poslodavaca – i agencija i korisnika, na štetu radnika!

SPRIJEČIMO DONOŠENJE ZAKONA O POVREMENIM POSLOVIMA!

Na radnike koji bi bili radno angažirani prema Zakonu o povremenim poslovima, Zakon o radu uopće se ne bi primjenjivao! Bili bi angažirani na sat, na dan... i to na vaučer/markicu. Sudbina tako angažiranoga čovjeka, dugoročno gledano, vlast ne zanima, važno je samo uljepšavanje statistike i da nešto „kaplje“ u Proračun!

SPRIJEČIMO PRODUŽENJE DOBI ZA ODLAZAK U MIROVINU!

Produžetak dobi za umirovljenje s 65 na 67 godina, bez ozbiljnih analitičkih podloga i bez postizanja društvenog konsenzusa o njegovoj nužnosti (obvezujući time nekoliko vlada unaprijed!) samo potvrđuje kako Vladu isključivo zanima mišljenje bonitetnih agencija i međunarodnih financijskih organizacija.

Prosvjed organizira pet sindikalnih središnjica, SSSH, NHS, MHS, HURS i URSH.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju