Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dramski umjetnik Ljubomir Kiki Kapor, preminuo je danas u 78. godini u Zagrebu, nakon duge i teške bolesti, izvijestilo je Gradsko dramsko kazalište 'Gavella' čiji je Kapor bio dugogodišnji član.


Ljubomir Kapor (Korčula, 1932.) počeo je glumiti u 'Gavelli' još kao student zagrebačke Akademije kazališne umjetnosti, u Krležinoj 'Golgoti' redatelja Branka Gavelle, prvoj premijeri tog kazališta. Od tada je mnogobrojnim ulogama obilježio hrvatsko glumište, među ostalim, ulogom Jakova u predstavi 'Sinovi umiru prvi' Mate Matišića, Iže u 'Ribarskim svađama' Carla Goldonija, don Zane u Marinkovićevoj 'Gloriji'.

Vezani članci Slika nije dostupna Slavni američki glumac preminuo u 69. godini Slika nije dostupna U 73. godini umrla glumačka legenda: 'Smisao za humor zadržao je do kraja!'

Kao nezamjenjiv član ansambla glumio je i u predstavama 'Lift za kuhinju' Harolda Pintera, 'Kraljevo' Miroslava Krleže, 'Tri sestre' Antona Pavloviča Čehova, 'Richard II' Williama Shakespearea. Glumio je u televizijskim serijama 'Prosjaci i sinovi', 'U registraturi', a popularnost je stekao ulogom Picaferaja u 'Velom mistu'. Kapor je i nakon dijagnosticiranja teške bolesti nastavio glumiti, a jedna od posljednjih uloga bila mu je u seriji 'Luda kuća'.

Njegova filmografija također je iznimno bogata. Glumio je, među ostalim, u filmovima 'San o ruži' Zoran Tadića, 'Život sa stricem' Krste Papića, 'Treća žena' Zorana Tadića, 'Maršal' Vinka Brešana, 'Kenjac' Antonia Nuića. Dobitnik je brojnih nagrada među kojima i nekoliko nagrada 'Zlatni smijeh' na Danima satire, nagrade 'Marul' na Marulićeviim danima, nagrade Hrvatskog glumišta. (Hina)