Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Paul Scofield, slavljen kao jedan od najvećih britanskih glumaca svoje generacije, Oscarom ovjenčan za ulogu u filmu Čovjek za sva vremena, umro je od leukemije u 86. godini, objavila je njegova agentica.


Jedan od najvećih šekspirijanskih glumaca u Velikoj Britaniji Paul Scofield umro je u srijedu u bolnici u blizini svoje kuće u Sussexu. 

Vezani članci Andrew Dunbar Glumac iz "Igre prijestolja" iznenada preminuo na sam Badnjak: "Nikad mi ovo neće biti jasno..." Slika nije dostupna Preminuo Paul Newman

'Bolovao je od leukemije i već se neko vrijeme nije osjećao dobro', rekla je njegova agentica Rosalind Chatto.

Scofield je umro u 86. godini. U bogatoj karijeri osvojio je najprestižniju filmsku nagradu Oscara 1967. za glavnu mušku ulogu u filmu Čovjek za sva vremena u kojem je glumio kraljevskog savjetnika iz 16. stoljeća Sira Thomasa Morea. Za Oscara je bio nominiran i 1995. za sporednu ulogu u filmu Kviz.

Osim Oscara, Scofield je pet puta bio nominiran za nagradu Britanske akademije za film i televiziju koju je osvojio triput.

O tome koliko su njegove uloge u Shakespearovim dramama dobre svjedoči i činjenica da je 2004. njegova interpretacija kralja Leara iz 1962. odabrana za najbolju izvedbu u Shakespearovoj drami prema izboru glumaca Royal Shakespeare Companyja među kojima su sir Ian McKellen, Ian Richardson i sir Antony Sher.

Scofield je bio izrazito zatvoren i držao je do privatnosti, a holivudski ga sjaj nije privlačio i nije želio slavu svojih suvremenika Richarda Burtona i Laurencea Oliviera.

'Od deset najvećih trenutaka kazališta, osam ih je Scofieldovih', rekao je jednom Burton.