Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Umro general - pukovnik Ivan Basarac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
General pukovnik Ivan Basarac iznenada je umro jučer popodne u Ozlju, a pokop će biti sutra, 8. lipnja, u 17 sati na mjesnom groblju u Velikom Modruš Potoku u općini Netretić u Karlovačkoj županiji.

General Basarac je naglo preminuo u Domu zdravlja u Ozlju, za boravka kod zubara, u 61. godini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova žrtva Šef sigurnosti ekvadorskog predsjednika umro od svinjske gripe Slika nije dostupna Zatajenje srca Umro jedini svjedok pokolja Ivana Koradea

Na početku Domovinskog rata Ivan Basarac postao je zapovjednik 3. gardijske brigade HV-a na vinkovačko-vukovarskom bojištu. Sudjelovao je u svim važnijim akcijama Hrvatske vojske, uključujući i "Bljesak" i "Oluju". U mirovinu je otišao s funkcije pomoćnika načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske.

Ivan Basarac rođen je 1946. godine u Somboru. Mirovinu je provodio u Velikom Modruš Potoku u općini Netretić, odakle su podrijetlom i njegovi roditelji.

Sućut potpredsjednice Vlade Kosor obitelji generala

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Jadranka Kosor,
poslala je danas brzojav sućuti obitelji preminulog Ivana Basarca, general pukovnika u mirovini i člana Savjeta za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata.

"Poštovana obitelji Basarac, s velikim žaljenjem primila sam vijest o smrti gospodina Ivana Basarca, general pukovnika u mirovini i člana Savjeta za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Njegov izniman doprinos i zasluge u Domovinskom ratu, kao hrvatskog branitelja i časnika Hrvatske vojske, te sva briga koju je pokazivao za hrvatske branitelje i njihove obitelji, nikada neće biti zaboravljene. U ovom teškom trenutku za čitavu vašu obitelj molim vas da primite moju iskrenu sućut", navodi u brzojavu sućuti obitelji Basarac potpredsjednica Vlade Kosor.


Sućut ministrastva obrane obitelji generala obitelji i prijateljima

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske izrazilo je iskrenu sućut obitelji, rodbini i prijateljima general pukovnika u mirovini Ivana Basarca, koji je jučer iznenada preminuo u
Ozlju.

Generalu Basarcu pozlilo je jučer poslijepodne za vrijeme posjeta stomatologu u Domu zdravlja u Ozlju, te je preminuo od posljedica srčanog udara.

Kako navodi Ministarstvo obrane RH, general Basarac rođen je 25. kolovoza 1946. godine u Somboru.

Hrvatskoj vojsci priključio se u srpnju 1991. nakon što što su ga tadašnja ratna zbivanja zatekla na zapovjednoj funkciji JNA u Varaždinu.

Nedugo zatim postao je zapovjednik 3. brigade ZNG-a, a kasnije 3. gardijske brigade koja je djelovala na vinkovačko-vukovarskom bojištu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene