Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u 86. godini

Preminuo dobri duh Zagreba – pater Antun Cvek, poznati socijalni radnik i humanitarac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svećenik isusovac pater Antun Cvek, veliki dobrotvor i prijatelj starih, bolesnih i nemoćnih, dobri duh Zagreba, kako ga često nazivaju, umro je u utorak ujutro u 86. godini.

Poznati socijalni radnik i humanitarac, pater Antun Cvek, svećenik Družbe Isusove, rodio se 10. veljače 1934. u zagrebačkom naselju Bizeku.

Pročitajte i ovo Tik tok svećenik - 2 modernizacija u crkvi Svećenik hit na TikToku: Prije zaređenja igrao nogomet s Livajom i Perišićem, a imao je i djevojke Ilustracija Jednom muškarcu pozlilo Uhićen svećenik koji je organizirao gej orgije! Procurili detalji, netko pokušao zapaliti crkvu: "Digao sam mu glavu, a njemu je krenula pjena na usta"

Nakon završene osnovne škole u Vrapču upisuje se u Školu učenika u privredi, gdje završava za autolimara. Poslije, kad je već bio zaposlenik ZET-a, upisuje se i završava srednju ekonomsku školu.

U novicijat Družbe Isusove stupa 1967. u 33. godini života, zatim studira filozofiju i teologiju na Jordanovcu u Zagrebu, a 1974. zaređuje se za svećenika.

Godine 1968. s dvojicom subraće, isusovačkih bogoslova, osniva grupu koja posjećuje stare, bolesne i napuštene osobe. Kao kapelan u bazilici Srca Isusova u Zagrebu od 1975. preko župnog Caritasa u tu djelatnost uključuje i župljane. Uskoro osniva i Zajednicu kršćanske ljubavi kao duhovnu i molitvenu potporu radu na terenu. Iz tog se apostolata 1990. rađa Katolička udruga "Kap dobrote" za pomoć najpotrebitijima, koju osniva zajedno sa svojim suradnicima. Godine 2002. suutemeljitelj je Zaklade "Biskup Josip Lang".

Brinuo se za stare i siromašne

Godinama je, bez obzira na vrijeme, neovisno o tome je li ponedjeljak, srijeda ili nedjelja, pater Cvek pohodio najpotrebitije stare i siromašne osobe, koje su ga željno iščekivale. Često je bio na biciklu, po kojem je postao prepoznatljiv. "Čovjeku je najpotrebniji čovjek", često je znao reći. No osim materijalne pomoći, siromasima je nosio Krista po sakramentima pomirenja i euharistije, što je smatrao svojim najdragocjenijim doprinosom. Usput im je obavljao sitne popravke koristeći se znanjem koje je stekao kao autolimar u ZET-u.

Svoj rad i duhovnost predstavio je u četiri knjige: "Socijalni križni put", "Iz dnevnika otpisanih", "Živim, a ne postojim" i "Sjeti me se". Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, među kojima treba istaknuti Nagradu Grada Zagreba (2003. i 2012.), priznanje Reda Danice hrvatske (2005.), godišnju nagradu Udruge za promicanje hrabrosti, humanosti i poštenja "Ponos Hrvatske" (2008.), nagradu Republike Hrvatske za životno djelo u području humanitarnog rada (2012.) i godišnju nagradu Crvenoga križa "Milosrdni Samaritanac" (2013).

Pokop patera Cveka, dobrotvora i prijatelja starih, bolesnih i nemoćnih, bit će u četvrtak, 30. svibnja u 15:50 na zagrebačkome groblju Mirogoju. Misa zadušnica služit će se u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u 17:30. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene