Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

arhitekt Boris Magaš, autor svjetski priznatih projekata i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), umro je danas u Zagrebu nakon bolesti u 84. godini, izvijestio je HAZU.


Boris Magaš je autor splitskog stadiona Poljud, izgrađenog 1979. godine, koji je izazvao veliku pozornost stručne javnosti na području sportske arhitekture te utjecao na arhitektonske vizure brojnih svjetskih stadiona.

Uz stadion Poljud, Magaš potpisuje autorstvo i drugih velikih projekata koji su obilježili arhitekturu druge polovine prošloga stoljeća u Hrvatskoj, poput hotelskog kompleksa Haludovo na Krku i Solarisa pokraj Šibenika. Njegovim remek-djelom smatra se Dječji vrtić i jaslice Vjeverica na zagrebačkom Mihaljevcu, a autor je i originalnih sakralnih objekata poput crkve Sv. Nikole sa samostanom u Rijeci i dominikanske crkve bl. Augustina Kažotića u Zagrebu.

Boris Magaš bio je profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu i tajnik Razreda za likovne umjetnosti HAZU-a. Rođen je u Karlovcu 1930. godine. Nakon završene arhitekture na zagrebačkom Tehničkom fakultetu 1955., godine 1977. stječe doktorat tehničkih znanosti iz područja arhitekture i urbanizma. Radi kao izvanredni profesor na Fakultetu graditeljskih znanosti u Rijeci, a zatim i kao redoviti profesor na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1988. izvanredni je član Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, a 1990. postaje savjetnik za arhitekturu i urbanizam Predsjednika Republike. Od 1991. redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Za svoj je rad dobio brojne nagrade i priznanja, uz ostalo, i nagrade za životno djelo "Vladimir Nazor" 1991., te "Viktor Kovačić" 1993.

Vezani članci Slika nije dostupna Orepić: Ako Torcida stoji iza napada na djecu - sram ih bilo! Slika nije dostupna Mladen Grdović udario ukrajinskog navijača, privela ga policija

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook