Charles Robert Jenkins (Foto: AFP)
Charles Robert Jenkins (Foto: AFP) Foto: Afp

Američki vojnik koji je prije više od pola stoljeća dezertirao u Sjevernu Koreju i tamo i ostao gotovo 40 godina umro je u ponedjeljak u Japanu u dobi od 77 godina, objavili su u utorak mediji.


Jedna od najneobičnijih hladnoratovskih drama započela je 1965. kada je Charles Robert Jenkins, tada 24-ogodišnji narednik nadimka Scooter iz Sjeverne Karoline nestao jedne noći u siječnju dok je bio u ophodnji u blizini demilitarizirane zone između dviju Koreja.

Vezani članci Vojna parada u Sjevernoj Koreji - 1 Posebna jedinica za borbu protiv COVID-a? Zaštitna odjela i maske za vojnu paradu u Sjevernoj Koreji Industrijski kompleks u Sjevernoj Koreji Uočili su ''duboko zabrinjavajuću'' aktivnost: Inspektore su iz zemlje izbacili još 2009. godine, pa su ih prisiljeni promatrati iz satelita

Jenkins je 2004. izjavio da je prebjegao kako bi izbjegao dužnost u Južnoj Koreji i izmakao ratu u Vijetnamu.

"Bilo je vrijeme Božića, bilo je hladno i mračno. Počeo sam piti. Nikad nisam popio toliko alkohola", ispričao je.

Popio je, kako je rekao, deset piva, uzeo ljude u ophodnju i rekao im da pričekaju dok provjeri cestu ispod njih. Tada je krenuo prema Sjevernoj Koreji, stavivši na vrh puške bijelu majicu.

Kaže da je planirao otići u Rusiju i predati se, i nije očekivao da će ga Pjongjang zadržati.

Dok je bio u Sjevernoj Koreji učio je vojnike engleski i glumio zlog američkog špijuna u propagandnom filmu. Jenkins je tamo susreo i oženio Hitomi Sogu, Japanku 20 godina mlađu od njega koju je otela Sjeverna Koreja kako bi pomogla u obučavanju špijuna.

Strah za osobnu sigurnost i sigurnost obitelji koju je zasnovao onemogućili su mu da odbije bilo kakavu zadaću koja je stavljena pred njega.

"Ne kažete 'ne' Sjevernoj Koreji. Kažete jednu lošu stvar o Kim Il-sungu i iskopali ste si rupu, jer nestajete" rekao je, misleći pritom na osnivača te države.

Sogi je dopušteno da se vrati u Japan 2002. a Jenkins je otišao za njom s njihove dvije kćeri 2004. Tamo je napisao knjigu o svojim iskustvima u Sjevernoj Koreji. (Hina)