Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stvar će spasiti jedino isplata plaća

Sutra je "Dan D" za Uljanik: Radnici su svjesni posljedica štrajka i stečaja, no tvrde - nemamo izbora

Prosvjed radnika Uljanika (Foto: Dnevnik.hr)
Prosvjed radnika Uljanika (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Brodogradilište 3. maj (Foto: Dnevnik.hr) Brodogradilište 3. maj (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed radnika Uljanika (Foto: Dnevnik.hr) Prosvjed radnika Uljanika (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Brodogradilište Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Umjesto u odmoru s obiteljima, radnici Uljanika dogovaraju daljnje korake. U ponedjeljak je dan D - spas s plaćama ili štrajk i stečaj. Svjesni su i da štrajk nosi moguće otkazivanje posljednja dva broda na kojima rade. Ali drugog izbora nemaju. Kažu - dovedeni su pred zid.

Štrajka će biti, u to nema sumnje. ''Štrajk je neminovan, plaća nije osigurana, nije poznat izvor iz kojeg će se isplatiti plaća pa samim time ni kad će biti isplaćena što znači sutra idemo u štrajk'', kaže Boris Cerovac, iz Jadranskog sindikata.

Pročitajte i ovo Osoblje Lufthanse ponovo u štrajku Nezadovoljni plaćom Novi štrajk osoblja poznate aviokompanije: Pripazite ako putujete U Njemačkoj počinje dvodnevni štrajk javnog prijevoza Trajat će dva dana Počeo štrajk javnog prijevoza u Njemačkoj: U nekim mjestima neće voziti ništa

''Ako se na brzinu u što kraćem roku sutra ne nađe neko rješenje, barem neka garancija rješenja bojimo se da nećemo imat s kim raditi'', rekao je Fabrizio Kalčić iz SIKD-a.

Pitanje je samo koju će od dvije opcije odbrati radnici. ''Prva opcija je malo da se solidariziramo sa ovim ostalim gradnjama sa ovim preostalim vlasnicima koji su trenutno u Uljaniku i da njihovu kooperaciju koju oni mjesecima sami plaćaju da njima dozvolimo rad, a druga nekakva opcija bi bila zatvaranje samog brodogradilišta'', kaže Deni Širol iz stožera za zaštitu brodogradnje.

Odvuku li sadašnji brodovlasnici gradnje iz Uljanika, to bi, strahuju moglo značiti samo jedno - kraj brodogradnje.

''Pred zidom jesmo, ali što napraviti? Bez plaća se ne mogu plaćati krediti, ne mogu se plaćati računi. Ako se ne naprave brodovi, novac neće doći i neće biti ni za plaće posljedično'', kaže Kalčić.

Radnici odlaze. Za sutra je najavljeno novih dvadesetak otkaza. Jedino im, kažu, Vlada može pomoći.

''Tako bi molili ovim putem, apel im je da se što prije uključe jer sami ljudi unutar Uljanika gube jako strpljenje'', kaže Širol.

U upravu odavno povjerenja nemaju. Nadu im ne ulijevaju ni zadnje njihove izjave. ''Plan u ovom trenutku je kod nas, ali do kraja dana će biti kod njega. Mi smo jutros odgovorili u službenoj formi iako komunikacija traje cijelo vrijeme na pitanja koja su pristigla iz Europske komisije'', kaže Gianni Rossanda, predsjednik uprave Uljanika.

Iz ministarstva gospodarstva doznajemo kako unatoč obećanjima, plan restrukturiranja još uvijek nije na ministrovom stolu. Bez njega ne mogu i neće napraviti ništa. Po pitanju plaća su, kažu, učinili sve što su mogli. Radnici 3. maja pak sutra u podne imaju mirenje kada će odlučiti hoće li se u štrajku pridružiti uljanikovcima.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene