Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Neće biti štrajka'

Prvi komentari: 'Kakva Vlada, takvi sindikati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politički analitičar Davor Gjenero kaže da se danas u Vladi nije dogodilo ništa neočekivano, da se očekivano malo brže slomio otpor državnih službenika a da će se otpor zaposlenih u javnim službama samo malo teže skršiti.

'Od štrajka neće biti ništa jer se ljudi boje za svoju egzistenciju. Zbog malo manje, odnosno zbog malo veće plaće nitko neće riskirati svoje zaposlenje. To je dio našeg političkog mentaliteta. Sada kada je kriza u punom jeku socijalni bunt će se stišati, a ojačat će ponovno kada se poprave gospodarske prilike. Ovo nije vrijeme kada štrajk ima perspektivu i svi su svjesni situacije u kojoj se nalazimo', smatra Davor Gjenero. Politički analitičari misli kako od sindikata u ovim pregovorima nismo ništa novo vidjeli, te da se nije ništa posebno niti očekivalo od njih. Upozorava da sindikati nisu ništa bolji niti lošiji od druge strane za pregovaračkim stolom.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Stjepan Topolnjak Novi dodatak Postignut dogovor Vlade i sindikata: Rastu plaće, božićnica 300, a uskrsnica 100 eura

>> Sindikati javnih službi najavljuju štrajk, državni službenici prihvatili smanjenje plaće

Gjenero upozorava da je veliki problem što se svi bave samo državnim sektorom i njihovim plaćama a nitko se ne bavi poslovnim sektorom: 'Tamo će značajno rasti nezaposlenost, osobito ako dođe do velikog sloma turizma. Puno ozbiljniji problemi leže u poslovnom sektoru'. Što se tiče otpora sindikata javnih službi, Gjenero kaže da je njihova argumentacija o državnoj potrošnji na mjestu, ali da to ništa ne mijenja i da je to pitanje koje je opozicija morala potegnuti.

Lesar: Umjesto da smanjuje plaće, neka Sanader objavi koliko je potrošio na kartici

Dragutin Lesar tvrdi da je premijer Ivo Sanader namjerno izbacio pitanje smanjenja plaća državnih i javnih službenika kao ključno pitanje štednje unutar borbe protiv recesije, dok nitko ne pita što je sa uštedama na putovanjima ministara i njihove svite.

'Evo, ja otvoreno pitam koliko je puta ministar Božidar Pankretić bio u Parizu jer čujem da često tamo boravi. Javnosti se treba reći što je delegacija ministarstva poljoprivrede radila 15 dana u Južnoafričkoj republici. Javno pozivam i premijera Sanadera da objavi koliko je potrošio sredstava sa svoje poslovne kreditne kartice? Isto vrijedi i za ostale ministre i državne službenike. Na tome bi se puno više uštedjelo nego na ovim plaćama javnih i državnih namještenika. Volio bih čuti da se o takvim mjerama priča u medijima, osim o smanjenju plaća', upozorava Lesar, nekadašnji sindikalni čelnik i sada nezavisni saborski zastupnik.

Lesar kaže da će o potezima državnih i javnih sindikata, odnosno o prihvaćanju ili odbijanju smanjenja plaća ocjenu dati njihovo članstvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene