Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Berba u tijeku

Umjesto cvijeća, na balkonima imaju grožđe!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Berba grožđa u punom je jeku, no u Grubišnom polju to se ne događa u vinogradu. Stanari jedne zgrade zasadili su lozu, a plodove beru iz vlastitih stanova. Svoje eko grožđe hvale na sva usta, a vino koje od njega prave, kažu, pravi je lijek.

Kad su prije petnaestak godina zasadili vinovu lozu, stanovnici zgrade u Grubišnom polju nisu ni sanjali da će berbu obavljati na posve jedinstven način. 'To se raširilo po cijeloj zgradi, tako da berbu obavljamo sa balkona i iz spavaćih soba', kaže Perica Poljak. 'Sjedimo uz kavu, beremo i jedemo grožđe i super je!', kaže Rada Jurković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zanimljivo turistima DOBRA VIJEST IZ HRVATSKE Kvalitetom smo na vrhu, a cijenom bez konkurencije Slika nije dostupna Loša sezona Počinje berba grožđa, vinogradari nezadovoljni

Svi su jako ponosni na svoje eko grožđe. A briga za zajednički vinograd ne pada im teško. 'Malo oberemo vrhove i to je to. Zalijemo lozu preko balkona, da raste bolje i da imamo grožđa', kaže Rada. 'Nema špricanja, čisto vino, koje ujedno služi i kao lijek, jer ubija masnoću u krvi', dodaje Perica.

>> Berba kupusa u Ogulinu!

Urbano vrtlarenje poput ovoga sve je popularnije. 'To je u neku ruku i terapeutski, jedan urbani fenomen, koji se širi u zapadnom svijetu', kaže nutricionist Branimir Dolibašić.

Voće i povrće, koje raste na balkonu, daleko je zdravije od onog iz supermarketu. 'Ono što je bitno za naglasiti je da takvi su se plodovi, koji su rasli prirodno, borili protiv neprijatelja u prirodi i razvijali su svoje zaštitne spojeve. Iste te spojeve koristimo i mi', dodaje Dolibašić.

Prednosti vlastitog uzgoja voća i povrća uviđa sve više stanovnika hrvatskih gradova. Pa nije rijetkost umjesto cvijeća na balkonima vidjeti prave male vrtove.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene