Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gotovo 55 tisuća umirovljenika još uvijek nije dostavilo svoj Osobni identifikacijski borj (OIB) Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.


Riječ je o umirovljenicima koji OIB nemaju naveden na odresku od mirovine. HZMO ih poziva da u što kraćem roku dostave svoj OIB, jer će im se u suprotnom obustaviti isplata mirovine.

Vezani članci Umirovljenici koji su odgovorili na pitanja o COVID dodatku Umirovljenici o COVID dodatku: "Da mogu popraviti svoj budžet, kupiti lijekove i da mogu preživjeti malo dostojanstvenije" Umirovljenik u kupovini, ilustracija (Foto: Getty images) Mizerno prvo ovogodišnje usklađivanje mirovina: "Mogu za to kupiti jeftine šampinjone. Šampinjone i jaja. Na tome živim"

Za dostavu OIB-a, oni trebaju popunjeni obrazac zahtjeva i ovjerenu presliku osobne iskaznice ili putovnice poslati na adresu bilo kojeg područnog ureda Ministarstva financija - Porezne uprave. O dodijeljenom OIB-u Porezna uprava će izravno obavijestiti HZMO.

Umirovljenici
kojima je OIB naveden na odresku od mirovine, imaju taj broj u evidenciji HZMO-a i ne moraju ništa s tim u vezi poduzimati. Onima koji ne budu imali evidentiran OIB u HZMO-u do početka studenog, neće biti isplaćena mirovina u tom mjesecu.

>>Doznajte koje promjene donosi mirovinska reforma!

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić jučer je podsjetio da su umirovljenici već više puta obaviješteni da moraju Zavodu dostaviti svoj OIB, međutim dosta njih se na ta upozorenja oglušilo.

OIB nije i dalje dostavilo oko 5400 umirovljenika s prebivalištem u Hrvatskoj i čak 48.000 umirovljenika koji mirovine dobivaju u inozemstvu. Najviše njih, oko 18.000, živi u Bosni i Hercegovini.

Svim hrvatskim državljanima OIB je dodijeljen automatski, a u Poreznoj upravi mogu ga zatražiti i strani državljani kojima Hrvatska isplaćuje mirovine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju