Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prestaju raditi sa 65 godina

Umirovljeni profesor: Danas bi studentima mogao reći više nego sa 40

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neke izjave, slažu se stručnjaci, doista su neprimjerene, posebno za gotovo 350 tisuća nezaposlenih građana.

Problem nezaposlenih, ministar obrazovanja Željko Jovanović namjerava djelomično riješiti obveznim umirovljenjem svih nastavnika koji su stekli starosno pravo za mirovinu. Jer, neki su radili i poslije 65. godine. Profesori su i do sada u 65. trebali u mirovinu.

Pročitajte i ovo Kali, otok Ugljan "Ne znamo što će biti dalje" Kupili kuću iz snova na Jadranu, a onda je počela noćna mora: Zapalili im auto, otrovali mačku... Umirovljenik Siromaštvo na svakom koraku Nakon što potroše na hranu, umirovljenici nemaju gotovo ništa: "Ako šparam cijeli mjesec, ostanu mi dva, tri eura"

'Do sada je bilo da se može ostati na fakultetima i nakon 65. godine iznimno. Ali se po našem običaju to zloupotrijebilo. Tako da je to iznimno, zapravo postalo stalno. Nedavno je jedan fakultet produžio ugovore nakon 65. godine za 15 svojih profesora', rekao je Jovanović.

Ilija Mamuzić, izniman profesor s Metalurškog fakulteta u Sisku, sa 70 je ipak, kaže nažalost, bio prisiljen otići u mirovinu.

'Organiziram simpozije metalurgije za 48 država, glavni sam i odgovorni urednika časopisa metalurgija već 28 godina. Za mjesec dana će mi izaći velika monografija metalurgija: Uvijek prosperitet za čovječanstvo', rekao je profesor Ilija Mamuzić, umirovljeni dekan Metalurškog fakulteta.

U Sindikatu kažu: zbog nedostatka radnih mjesta, morat ćemo izabrati između mlađih i starijih. 'To je financijski problem ove države, jer ste vi i ja plaćali za te mlade ljude da oni završe i naprave doktorate, u suprotnom svi će otići u inozemstvo ili će biti neplodno ovdje boraviti u zemlji bez ikakva učinka i koristi', rekao je Vilim Ribić, predsjednik sindikata obrazovanja.

'Ova situacija je grozna', kaže Zvonimir, student politologije. Ali svi mladi ne žele da se svi stari maknu. 'Svake godine morate usvojiti 10 posto novih znanja'l, kaže prof. Mamuzić. 'U svakom slučaju danas bi mogao reći mnogo više studentima nego što sam mogao sa 40 godina', dodaje profesor.

'Jednog dana ću se i ja naći u starijim godinama i bit će mi isto', kaže student politologije. 'Tko hoće raditi uvijek će si naći posao', kaže prof. Mamuzić.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene