Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neke izjave, slažu se stručnjaci, doista su neprimjerene, posebno za gotovo 350 tisuća nezaposlenih građana.


Problem nezaposlenih, ministar obrazovanja Željko Jovanović namjerava djelomično riješiti obveznim umirovljenjem svih nastavnika koji su stekli starosno pravo za mirovinu. Jer, neki su radili i poslije 65. godine. Profesori su i do sada u 65. trebali u mirovinu.

Vezani članci Umirovljenik - 1 Novost za stotine tisuća umirovljenika: Od danas lakše do mogućnosti za povećanjem mirovine Novac, ilustracija Osuđena prevarantica: 17 godina primala nezarađenu mirovinu, mora vratiti sve do zadnje lipe s kamatama

'Do sada je bilo da se može ostati na fakultetima i nakon 65. godine iznimno. Ali se po našem običaju to zloupotrijebilo. Tako da je to iznimno, zapravo postalo stalno. Nedavno je jedan fakultet produžio ugovore nakon 65. godine za 15 svojih profesora', rekao je Jovanović.

Ilija Mamuzić, izniman profesor s Metalurškog fakulteta u Sisku, sa 70 je ipak, kaže nažalost, bio prisiljen otići u mirovinu.

'Organiziram simpozije metalurgije za 48 država, glavni sam i odgovorni urednika časopisa metalurgija već 28 godina. Za mjesec dana će mi izaći velika monografija metalurgija: Uvijek prosperitet za čovječanstvo', rekao je profesor Ilija Mamuzić, umirovljeni dekan Metalurškog fakulteta.

U Sindikatu kažu: zbog nedostatka radnih mjesta, morat ćemo izabrati između mlađih i starijih. 'To je financijski problem ove države, jer ste vi i ja plaćali za te mlade ljude da oni završe i naprave doktorate, u suprotnom svi će otići u inozemstvo ili će biti neplodno ovdje boraviti u zemlji bez ikakva učinka i koristi', rekao je Vilim Ribić, predsjednik sindikata obrazovanja.

'Ova situacija je grozna', kaže Zvonimir, student politologije. Ali svi mladi ne žele da se svi stari maknu. 'Svake godine morate usvojiti 10 posto novih znanja'l, kaže prof. Mamuzić. 'U svakom slučaju danas bi mogao reći mnogo više studentima nego što sam mogao sa 40 godina', dodaje profesor.

'Jednog dana ću se i ja naći u starijim godinama i bit će mi isto', kaže student politologije. 'Tko hoće raditi uvijek će si naći posao', kaže prof. Mamuzić.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.