Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Umirovljeni brigadir Roko Mijić oslobođen je danas odlukom splitskog općinskog suda od odgovornosti za otuđivanje arhivskih materijala MORH-a vezanih za Oluju.


Sutkinja Ivana Bilušić-Ramljak rekla je kako nema dokaza da su zemljovidi i dokumenti pronađeni u stanu umirovljenog zapovjednika 152. brigade u vrijeme Oluje bili dio arhivske građe. U stanu Mijića prošle su godine pronađeni kodirani zemljovidi s oznakom Alpina i planovi napada. Optužen je tada temeljem zapovjedi MORH-a iz rujna 1996. po kojoj svi dokumenti takve vrste moraju biti pohranjeni u arhivi ministarstva.

Vezani članci Slika nije dostupna Roko Mijić oslobođen optužbe za skrivanje topničkih dnevnika Slika nije dostupna Suđenje Zagorcu odgođeno do srpnja

Sud je zaključio da se ne može raditi o arhivskoj građi jer su od Mijića zaplijenjeni dokumenti zapravo preslike bez potpisa i žiga. 'Nije dokazano da je optuženik počinio kazneno djelo, a kazneno bi djelo bilo da je riječ o arhivskoj građi', kazala je sutkinja. Podsjetila je i da su svjedoci umirovljeni general Rahim Ademi i bivši arhivar MORH-a Branko Mihaljević u svojim iskazima također potvrdili da zaplijenjeni dokumenti nisu arhivska građa jer nemaju potpise i žigove.

Sud utvrdio da je riječ o kopijama

Nakon izricanja presude Mijić je novinarima izjavio kako se optužbom protiv njega htjelo pokazati da je Hrvatska vojska bila neorganizirana, da je cilj bio 'diskreditirati liniju zapovijedanja HV-a' te poručiti da su se vojne tajne mogle uzimati nesmetano, što je, drži, netočno.

'Bili smo vojska, a ne banda', kazao je, a na upit je li uništavana arhivska građa iz rata, rekao je kako nema takvih saznanja. Mijićeva braniteljica Ankica Luetić je, pak, ocijenila kako se optužbom htjelo prikazati da je HV 'banda razularenih vojni'" te da je u HV-u svatko mogao raditi što je htio.