Obavijesti Video Pretražite Navigacija
5000 radnih mjesta

Mladi liječnici u Hrvatskoj ne mogu dobiti specijalizaciju, nudi li im EU spas?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za svega mjesec dana Hrvatima se otvara europsko tržište rada. Već je poznato u kojim će zemljama Hrvati moći raditi bez restrikcija. Dok jedni u emigraciji vide priliku za dobru zaradu, ali i dodatno obrazovanje, demografi upozoravaju - odselit će se najviše mladih.

Rad u bolnici i liječenje pacijenata ostaju i dalje neostvarena želja mladog liječnika Gorana. 'Šest godina studija, dosta veliki ispiti. Medicina se ipak traži, a ljudi ipak žele specijalizirati, imaju određene želje, internu medicinu, kirurgiju, koju ne mogu dobiti', žali se Goran Sabo, dr. med.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Slika nije dostupna Nova radna mjesta Evo koja se zanimanja najviše traže u Europi!

Njegov plan je upravo interna medicina. Ne nađe li posao u Hrvatskoj, odlazak u inozemstvo izgledna je opcija. Ulaskom u EU hrvatskim doktorima i medicinskim sestrama otvara se 5 tisuća radnih mjesta i to prije svega u starim članicama Unije, poput Švedske i Danske. Nizozemska, Austrija i Velika Britanija će pak ograničiti slobodno zapošljavanje stranaca na dvije godine.

>> Zemlje u kojima će Hrvati moći raditi od 1. srpnja!

Žele li raditi u inozemstvu, budući doktori morat će vrhunski poznavati strane jezike. Ubrzane tečajeve već su pokrenule mnoge škole. Dolazit će stranci, ali i emigrirati mladi stručnjaci. Demografi upozoravaju - prijeti nam odljev mozgova. 'Neće ih bit lako nadoknaditi. Tako da će se Hrvatska ubrzano približiti demografskom slomu. Vlada potpuno beznađe, pogotovo za mladu populaciju, izrazito veliki broj nezaposlenih, svakodnevna situacija s ovrhama, blokadama računa, bez nade, zapravo usmjerava hrvatsku mladu populaciju prema europskim zemljama', kaže demograf PMF-a Stjepan Šterc.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić ne slaže se s time. 'Taj odljev je konstantan i prisutan , ne očekujemo prvog sedmog nekakav veliki problem', smatra Mrsić.

Najveći problem, poručuje struka, upravo je u tom konstantnom odljevu. Kada jednom napuste Hrvatsku, kažu, vjerojatnost da će se vratiti, vrlo je mala, gotovo nikakva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene