Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukrajina je donedavno imala dovoljno električne energije za svoje potrebe, ali višemjesečne borbe s proruskim separatistima poremetile su opskrbu termoelektrana ugljenom.


Ukrajina će biti prisiljena provesti dodatne redukcije struje ako temperature jako padnu, rekao je u srijedu premijer Arsenij Jacenjuk.

Vezani članci U Ukrajini se srušio vojni avion - 1 Tragedija u Ukrajini: Na sjeveroistoku zemlje srušio se vojni zrakoplov. Poginulo više od 20 ljudi, dvoje teško ozlijeđeno Rad od kuće, Ilustracija Oglasio se HEP o nestancima struje: "Kvarovi su bili prolaznog karaktera, većina ih je trajala kraće od pola sekunde"

Ukrajina je donedavno imala dovoljno električne energije za svoje potrebe, ali višemjesečne borbe s proruskim separatistima poremetile su opskrbu termoelektrana ugljenom, tim se elektranama osigurava 40 posto ukrajinskih potreba za električnom energijom.

'U ovom trenutku nas spašava toplo vrijeme. No, ako temperature padnu, porast će potrošnja ugljena i redukcije će značajno porasti', rekao je Jacenjuk na sastanku vlade.

'Ukrajinsko približavanje NATO-u je kontraproduktivno'

Ukrajinsko ministarstvo energetike već je privremeno obustavilo dopremu električne energije Krimu nakon što taj poluotok, koji je anektirala Rusija, nije ispunio zahtjev o smanjenju potrošnje struje koji je upućen svim ukrajinskim regijama zbog manjka električne energije.

Distribucija struje Krimu u međuvremenu je obnovljena, ali ministar za energetiku Volodimir Demčišin upozorio je da će bilo koji dio Ukrajine, uključujući i područja pod nadzorom separatista, biti potpuno isključen iz elektrosustava ako ne smanji potrošnju sukladno službenim napucima.

'Navedena ograničenja vrlo će se strogo provjeravati', rekao je na sastanku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook