Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sergej Lavorv:

'Ukrajinsko približavanje NATO-u je kontraproduktivno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zakon što ga je donio ukrajinski parlament 'apsolutno je kontraproduktivan, daje iluziju da će se na taj način riješiti duboka unutarnja kriza koja potresa Ukrajinu', kazao je Lavrov.

Odluka ukrajinskog parlamenta da odustane od nesvrstane politike, što je još jedan korak prema pridruženju NATO-u, kontraproduktivna je i može završiti samo jačanjem ozračja sukoba, izjavio je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, prenose agencije.

Pročitajte i ovo Pad ruskog bombardera Koji je razlog? VIDEO Dramatičan video: Srušio se ruski bombarder, zapalio se u letu nakon izvršene misije Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori"

Zakon što ga je donio ukrajinski parlament 'apsolutno je kontraproduktivan, daje iluziju da će se na taj način riješiti duboka unutarnja kriza koja potresa Ukrajinu', kazao je Lavrov za javnu rusku televiziju.

'Treba konačno okončati to ozračje sukoba. Za Ukrajinu bi bilo produktivnije da konačno započne dijalog s onim dijelom svog naroda na proruskom istoku Ukrajine, koji je dosad potpuno ignorirala. Smatram da je jedino rješenje ustavna reforma u kojoj će sudjelovati sve regije i sve političke snage Ukrajine', kazao je ruski ministar pozvavši Kijev 'da prizna pobunjenike kao legitimne sugovornike', prenosi agencija AFP.

Ukrajina izglasala odustajanje od nesvrstane politike

Ukrajinski parlament, Vrhovna Rada, glasao je u utorak za odustajanje od nesvrstane politike, što su podržala 303 zastupnika, 77 više od minimuma potrebnog za usvajanje tog zakona, čime je otvoren put za pridruživanje Ukrajine NATO-u, javljaju ukrajinski mediji.

Zastupnici su podržali prijedlog zakona ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka kojim se formalizira odustajanje Ukrajine od provođenja politike nesvrstanosti.

'Agresija Ruske Federacije na Ukrajinu, njezina nezakonita aneksija Autonomne Republike Krim, vođenje tzv. 'hibridnog rata', vojna intervencija u istočnim regijama Ukrajine, stalni vojni, politički, gospodarski i informacijski pritisak Rusije zahtjevaju učinkovitija jamstva neovisnosti, suvereniteta, sigurnosti i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine', navodi se u objašnjenju prijedloga zakona.

U skladu s usvojenim dopunama i izmjenama, u zakon o osnovama unutarnje i vanjske politike unosi se odredba o produbljivanju suradnje s NATO-om 'kako bi se ispunili kriteriji potrebni za ulazak u članstvo te organizacije'.

Ratovi, bolesti i nezapamćena ljudska stradanja obilježili 2014.

Glede zakona o nacionalnoj sigurnosti, unosi se odredba prema kojima je među prioritetnim nacionalnim interesima članstvo u Europskoj uniji i NATO-u.

Stalni ruski predstavnik pri OESS-u Andrej Kelin već je izjavio da Rusija to smatra neprijateljskim korakom. 'Taj politički smjer samo će dodati neugodu i oštrinu našim odnosima.'

Ranije je ruski premijer Dmitrij Medvedev objavio na Facebooku da odustajanje od nesvrstanog statusa pretvara Ukrajinu u potencijalnog protivnika Rusije.

'Ukrajinski predsjednik poslao je u Vrhovnu Radu prijedlog zakona o odustajanju od nesvrstanog statusa svoje države, što je u stvari zahtjev za članstvom u NATO-u, pretvorivši Ukrajinu u potencijalnog vojnog protivnika Rusije', napisao je on, a prenose ruski mediji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene