Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon 13 godina razjašnjen je misteriozni nestanak umjetnina iz zadarskog Restauratorskog odjela.


Tri crkvene slike i kipa, vrijedni gotovo 100 tisuća kuna, pronađeni su u plastičnoj vrećici uz cestu na šumovitom području nadomak Bibinja.

Vezani članci Auto na plaži Kad Slavonac dođe na more: Prizor iz Zadra nasmijao ljude na plaži, izgleda da se previše približio moru Vatrogasci, ilustracija Tragedija pokraj Zadra: Vatrogasci ugasili požar na kući, pa unutra našli tijelo

S obzirom na iznimnu kulturološku vrijednost, za umjetninama je tragao i Interpol. Kradljivca je Policija otkrila još 2000. godine, kada ga je prijavila Državnom odvjetništvu.

No, nije otkriveno i gdje su umjetnine nakon pljačke završile. Nakon pronalaska, vraćene su na obradu zadarskom Restauratorskom odjelu.

'Sve su one vrijedan dio naše zaštićene kulturne baštine i, nasreću, sačuvane su u odličnom stanju. Na njima će se u dogledno vrijeme nastaviti konzervatorsko-restauratorski zahvat koji je bio predviđen prije otuđenja', rekla je Jadranka Baković, voditeljica Restauratorskog odjela u Zadru.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.