Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon 13 godina razjašnjen je misteriozni nestanak umjetnina iz zadarskog Restauratorskog odjela.


Tri crkvene slike i kipa, vrijedni gotovo 100 tisuća kuna, pronađeni su u plastičnoj vrećici uz cestu na šumovitom području nadomak Bibinja.

Vezani članci Srednjoškolski đački dom u Zadru VIDEO Ravnatelj učeničkog doma u Zadru strancima za plaćanje karantenskog smještaja u tom domu davao - privatni račun Plantaža marihuane VIDEO Pao poljoprivrednik kod Zadra: Pogledajte plantažu s gotovo 8000 stabljika marihuane

S obzirom na iznimnu kulturološku vrijednost, za umjetninama je tragao i Interpol. Kradljivca je Policija otkrila još 2000. godine, kada ga je prijavila Državnom odvjetništvu.

No, nije otkriveno i gdje su umjetnine nakon pljačke završile. Nakon pronalaska, vraćene su na obradu zadarskom Restauratorskom odjelu.

'Sve su one vrijedan dio naše zaštićene kulturne baštine i, nasreću, sačuvane su u odličnom stanju. Na njima će se u dogledno vrijeme nastaviti konzervatorsko-restauratorski zahvat koji je bio predviđen prije otuđenja', rekla je Jadranka Baković, voditeljica Restauratorskog odjela u Zadru.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.