Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Evo, kod nas često padaju avioni'

10 poginulih u pet godina: Ukleto područje ili loše vremenske prilike?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pad poljskog aviona posljednji je u nizu. Niti jedan nije razjašnjen!

Desetorica poginulih u 5 godina u 5 aviona u radijusu 50 kilometara. Rušili su se na Plitvicama, Velebitu i karlovačkom području.

Pročitajte i ovo Topi se led na Velebitu - 5 Klimatske promjene Zabrinjavajuća pojava na Velebitu: "Razina se spustila za tri metra u odnosu na stanje prije dvije godine" Devastacija parka prirode Velebit htjeli su ostaviti trag Šarali po stijenama Velebita, oglasili se iz parka prirode: "Budite pozitivan primjer u sve lošijem svijetu"

2005. četvorica Mađara izgorjela su u sportskom zrakoplovu kod Plitvica. ‘Pokušao je nadvisiti brdo. Udario je u krošnje i zabio se u kamenje’, pojasnio je tada Dinko Vodanović, glavni istražitelj za zrakoplovne nesreće.

2009. četvorici Hrvata Cessna se smrznula u oluji nad Velebitom. ‘To je strma litica, da li je on kliznuo, to ćemo vidjeti’, pojasnio je Vodanović 4 godine kasnije.

Migovi su se srušili prije nekoliko dana kod Plaškog i jučer Poljaci u Cessni kod Vojnića. ‘Evo kod nas često padaju avioni. Neću pred vama o nikakvim teorijama više u životu. Nikakav komentar nemam’, rekao je danas Vodanović.

>> VIDEO: Zrakoplov se u potpunosti razletio, otkriven identitet Poljaka

Prestravljeni mještani već misle da žive na ukletoj zemlji. Nije prokletstvo, nego oblaci su se nadvili nad to područje. ‘Područje Gorskog kotara odnosno Velebita i ličkog kraja je područje visoke nadmorske visine. Kad se to spoji s nepovoljnim vremenskim prilikama poput guste naoblake, piloti izgube pojam o tome gdje se nalaze. I onda pogriješe u tome što snižavaju visinu jer se nadaju da će ugledati nekakav poznati orijentir na zemlji. Međutim dogodi se da udare u brdo, pojasnio je aeronautičar Josip Milošević.

Zastrašujuće je na kraju samo to što se niti jednoj od nesreća nikad ne sazna uzrok. Što bi značilo da istražiteljski tim još uvijek istražuje 5 godina stare nesreće.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene