Dobra vijest za sve školjkare i ljubitelje kamenica. Norovirus više nije prisutan u Malostonskom zaljevu.

Galerija Gosti piju uz jelo od kamenica (Foto: Dnevnik.hr) +0 Kamenice za jelo (Foto: Dnevnik.hr)

Zabrana prometa je stavljena izvan snage, a školjke su ispravne za javnu potrošnju iz onih zona u kojima je vrijedila zabrana.

Vezani članci Picokijada - 1 Što građani kažu o zabrani u Đurđevcu? "Nebitna je sad glazba, ali radije bih bila na cajkama" Ivica Puljić Ivica Puljić o zabrani pobačaja u SAD-u: "Izaziva strahovanje i dodatne podjele među građanima. U nekim državama žene već teško mogu do kontracepcije"

"Mogu se slobodno konzumirati i nema potrebe za novim uzorkovanjem jer na svim kontrolnim točkama, koje su bile pod zabranom, svi su rezultati negativni", potvrđeno je od veterinarske inspekcije.

Podsjetimo, u Malom Stonu je prošlog tjedna otkazan pučki dio feste sv. Josipa i Dana malostonske kamenice jer je u školjkama pronađen norovirus. Veterinarska inspekcija otkrila je da se norovirus u kamenicama zadržava u zonama od Hodilja do Bistrine, Maloga Stona, Soca, Banje i Kuta. Stručnjaci za zarazu krive fekalije.

Zabrana je školjkarima u Malostonskom zaljevu nanijela značajnu financijsku štetu, no stručnjaci smatraju da je novorvirus tek početak problema jer prostorni planovi u zaštićenom rezervatu otvaraju nove opasnosti.

Vladimir Onofri iz Instituta za more Dubrovnik smatra da se pogoduje investitorima.

"Za sitnu paru se pogoduje nekim investitorima i hoće zaštitu uništiti i samo zaštiti more bez kopna", smatra Onforio. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju